L'Arxiu en clau de dona

08/03/2021 - 12:28

8M. L'Arxiu Municipal de Barcelona preserva mostra del paper de la dona al llarg de la història de la ciutat.

El Dia Internacional de les Dones o Dia Internacional de la Dona Treballadora reivindica cada 8 de març la igualtat real i efectiva entre dones i homes en tots els àmbits de la vida. Des de l’Arxiu Municipal de Barcelona volem contribuir a aquesta lluita tot donant visibilitat al paper de la dona al llarg de la història a partir d’alguns documents conservats als nostres fons.

Un paper a reivindicar als Arxius Municipals de Districte

En tots els centres d’arxiu es preserva la petjada de les dones en la documentació dipositada, ja sigui com a protagonista dels documents – especialment fotogràfics -, com a productora – per exemple com a relatora de diaris personals -, o també com a donant. D’aquesta empremta en trobem mostres als Arxius Municipals de Districte, com ara en el fons Elionor Serra amb fotografies de les treballadores de la fàbrica Fabra i Coats de Sant Andreu, o com els fons de la fàbrica MACOSA o de la Cooperativa Pau i Justícia de l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Martí, els quals contenen mostres fotogràfiques de dones als seus espais de treball. Així mateix, altres arxius de districte també han acollit els fons privats de dones, com ara el de la fotògrafa Rosa Feliu a l’Arxiu de l’Eixample, el de la historiadora i professora Mercè Tatjer a l’Arxiu de les Corts, o el de l’educadora Anna Grau a l’Arxiu de Sarrià-Sant Gervasi. Tots ells conformen un recull exemplar de la importància de la dona en la memòria col·lectiva de la ciutat.

Les iniciatives de l’AHCB i l’AFB

Per altra banda, arxius com l’Històric o el Fotogràfic també han llançat les seves iniciatives per commemorar el Dia de les Dones. En el cas de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, recentment ha presentat un web sobre les Primeres Jornades Catalanes de la Dona organitzades el 1976 on es recull el testimoni oral de vint dones que hi van tenir un paper destacat, o el projecte sobre el Document del Mes i la vitrina que recentment han instal·lat a la seva sala d’exposicions, que aquest mes de març tracta sobre la cacera de bruixes en època de la Inquisició.

En el cas de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, a través del seu web es pot consultar una galeria d’imatges que demostren que les dones han estat agents de transformació social: dones formant-se, treballant i manifestant-se pels seus drets. Així mateix, també ha col·laborat en l’exposició al carrer titulada Barcelona fotògrafes, recent inaugurada a la plaça Comercial, davant del Born CCM, la qual mostra la relació entre les fotògrafes i la ciutat a partir dels anys 30 del segle XX amb imatges de Dora Maar, Kati Homa, Carme Garcia, Joana Biarnés, Colita o Pilar Aymerich.