L’estiu de les cineastes

03/06/2021 - 15:40

Cinema. La 29a Mostra de Films de Dones fa un pas endavant en la reivindicació del paper de la dona al cinema, amb una programació per a juny i juliol més que ambiciosa.

La 29a Mostra de Films de Dones fa un pas endavant en la reivindicació del paper de la dona al cinema, amb una programació per a juny i juliol més que ambiciosa.

Promoure el cinema dirigit per dones, a partir de la visibilització de la cultura audiovisual femenina i la projecció de filmografies de directores d’arreu del món. Aquest va ser l’objectiu que es va marcar la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona amb la seva inauguració, el juny del 1993. Ara, el festival celebra la 29a edició després d’haver-se convertit, al llarg dels anys, en un espai cultural estable i d’exhibició de diferents continguts i processos creatius.

La iniciativa està en peu des del febrer, en el marc de l’Arxiu Xcèntric del CCCB. Tot i això, el programa cobra protagonisme aquest juny i juliol. Precisament, va ser dimarts quan el festival va donar per començat el seu cartell estival, amb la projecció Facce + Due Scatole Dimenticate. Poc després d’un mes, el dimecres 7 de juliol, Cecilia Mangini vista per Carolina Astudillo clourà la mostra.

La panoràmica de les seves vides

La Mostra de Films de Dones agrupa les projeccions en seccions temàtiques, entre les quals es troba la Panoràmica, que és una de les més variades i presenta una quinzena de títols per reflexionar sobre les relacions de les dones amb els espais i mons que les envolten, a partir de testimonis fílmics de les seves experiències vitals, frustracions i desitjos. 

En aquesta secció podreu descobrir històries com la de Bandar Bar, en què els protagonistes, a mesura que van fent camí cap a un concurs musical, es topen amb diferents aprenentatges i obstacles que marcaran el seu futur. La directora, Manijeh Hekmat, ubica el film al seu Iran natal i aprofita per retre homenatge al paisatge i la música del país. I si us agraden els relats transgressors, amb Maes do Derick us endinsareu en la vida quotidiana de quatre dones, lesbianes, bisexuals, anarquistes i no monògames, que crien entre totes un nen de nou anys.

En honor a elles

Més enllà de produccions contemporànies, el festival ret homenatge a grans autores de la història del cinema. Una d’elles, Cecilia Mangini: durant els seus anys d’activitat, l’autora va exercir de directora de cinema i documentalista compromesa, així com de fotògrafa, guionista i realitzadora. Cecilia va deixar un llegat de produccions clau per entendre la història contemporània. Temes com la lluita antifeixista, la Itàlia de Mussolini o la Guerra Freda mai no van faltar en els seus documentals, que ara, poc més d’un any després de la seva mort, podem gaudir a partir de Facce + Due Scatole Dimenticate.

A més de Mangini, la mostra acarona el record de Dorothy Arzner. L’única directora de cinema a Hollywood durant els anys trenta, que va patir llargs episodis de censura, a més de discriminacions masclistes que, per descomptat, també esquitxaven el món del cinema. Tot i això, al llarg d’aquells anys va dirigir gairebé una vintena de films, i va ser la primera dona a conduir un film sonor. Ara, el festival projecta obres seves com Working Girls, Get Your Man o Craig’s Wife. Construïdes partint d’una crítica treballada sobre els valors del matrimoni, l’amor romàntic, el rol de les dones treballadores o la relació entre classe social i gènere, van ser un referent feminista per a les generacions futures.

Menció especial a les més petites

Com no podia ser d’una altra manera, les més menudes també tenen un espai reservat en el festival. La sessió infantil convidarà a passejar per una fauna i una flora d’aiguamoll i de paper amb la pel·lícula Bon dia, món! Una oportunitat idònia perquè les petites assistents puguin entendre la magnitud de la vida i de la naturalesa i la importància de tenir-ne cura.

Els escenaris de les activitats són, enguany, la Filmoteca de Catalunya, l’Arts Santa Mònica i la plataforma Filmin. Consulteu aquí l’horari de les pel·lícules que encara estan disponibles.

Més informació