L’Informatiu dona, accessible a text complet i a l’abast de tota la ciutadania, des del BCNROC

04/03/2024 - 16:06

dones. L’informatiu dona, butlletí publicat en paper entre els anys 1991 i 2000 pel Centre Municipal de Recursos per a Dones (CIRD) de l’Ajuntament de Barcelona, ha estat digitalitzat pel SEDAC

L’informatiu dona, butlletí publicat en paper entre els anys 1991 i 2000 pel Centre Municipal de Recursos per a Dones (CIRD) de l’Ajuntament de Barcelona, ha estat digitalitzat pel SEDAC amb l’objectiu de potenciar la recerca sobre les dones a la ciutat de Barcelona i preservar una col•lecció de gran interès sociològic i històric.

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Dona, aquest 8 de març volem destacar la digitalització i accés, en línia, de la publicació periòdica L’Informatiu dona. Aquesta revista, produïda pel Centre Municipal de Recursos per a Dones (CIRD) de l’Ajuntament de Barcelona, es va publicar entre els anys 1991 i 2000 i s’ha transformat a format digital per potenciar l’accés permanent de qualsevol persona interessada: ciutadania, estudiants i investigadors.

Els 26 volums que formen la sèrie són la crònica de les activitats, serveis i recursos que la ciutat de Barcelona posava a l’abast de les dones i, a més, representen un reflex de les polítiques de dones i del moviment de les entitats d’aquella època.

Emmarcades en aquest univers, trobareu records com la destrucció del CIRD degut a un incendi o articles de temàtiques molt interessants per la seva actualitat com la situació de les dones al mon laboral, la salut, les dones immigrants, les dones grans, la violència de gènere, les dones joves, l’avortament, l’equitat de gènere, la presència de les dones a la ciutat, l’afectació de la  crisi econòmica, la maternitat, la participació ciutadana, la seva integració en el medi urbà, la igualtat de drets, o fets i esdeveniments importants com el primer Pla Municipal per a les Dones (1991), la IV conferència mundial sobre les dones (Beijing), el I Congrés de les dones de Barcelona (1999), o la creació del Consell de Dones de Barcelona (1995).

La publicació presenta diversitat de continguts en forma d’estudis, informes, notícies, cursos i jornades, espais d’opinió, entrevistes, premis i lectures recomanades, amb aportacions de dones historiadores, advocades, professores, psicòlogues, pedagogues, algunes d’elles personalitats reconegudes com Eulàlia Vintró (Tinent d’Alcalde i Regidora de l’Àmbit de Benestar Social), Carolina Homar (Regidora d’Afers Socials i Responsable del Pla Municipal per a les Dones) Laura Pérez (Secretària Executiva Àmbit de Benestar Social), Mariona Ribalta (Responsable tècnica del Pla Municipal per a les Dones), Marina Subirats (Directora de l’Instituto de la Mujer), Núria Carrera (Tinenta d’Alcalde i presidenta de la Comissió de Benestar Social de l’Ajuntament de Barcelona), Núria Altarriba Vigarà (Biblioteca de Catalunya) o Marta Selva i Anna Solà (Drac Màgic) entre moltes altres.

 

Butlletins oberts a la ciutadania

Gràcies al procés de digitalització i de tractament de la informació que s’ha realitzat des del SEDAC, l’accés electrònic és una realitat i ara qualsevol persona pot consultar aquests butlletins amb qualsevol dispositiu mòbil connectat a la xarxa i des de qualsevol lloc, a través del repositori BCNROC de l’Ajuntament de Barcelona, de forma lliure i gratuïta.

A més, també pot reutilitzar qualsevol informació inclosa, tot respectant les condicions d’ús que s’indiquen a les metadades de la col·lecció.

Us convidem a revisar la publicació perquè ben segur trobareu dades i informacions de gran interès sociològic i històric.

Més informació