L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha estrenat el pòdcast Pioneres del coneixement. Les dones de l’IEC, preparat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. El pòdcast es pot escoltar a les plataformes Spotify, iVoox i Apple Podcasts i respon a la voluntat de l’Equip de Govern de l’IEC, encapçalat per Teresa Cabré, d’incorporar la perspectiva de gènere en les accions de la institució, que a primers d’any va crear la Comissió d’Igualtat.
El pòdcast vol visibilitzar les dones catalanes que han fet i fan ciència i recerca, sovint invisibles o poc conegudes, i que han estat o són membres de l’IEC (avui representen un 17 % dels membres). En una primera fase, s’ha previst mostrar les aportacions científiques i la semblança personal de divuit acadèmiques vinculades a l’IEC, totes rellevants en la història i el present de les ciències i les humanitats a Catalunya, i no prou conegudes més enllà del seu àmbit d’expertesa. Totes elles han estat o són membres d’una de les cinc seccions que formen l’IEC: la Secció Filològica, la Secció de Filosofia i Ciències Socials, la Secció de Ciències Biològiques, la Secció de Ciències i Tecnologia i la Secció Històrico-Arqueològica.
Fins al 1978, cap dona no va ser membre de ple dret de l’IEC. La primera va ser Creu Casas i Sicart. Precisament, aquesta biòloga experta en briòfits és la protagonista del primer capítol del pòdcast. En aquest primer lliurament, també hi ha les semblances de la historiadora Eva Serra, la lingüista Aina Moll i l’escriptora M. Àngels Anglada. En els següents lliuraments, les protagonistes seran Maria Teresa Ferrer, historiadora medievalista, i Mercè Durfort, biòloga, així com les membres actives Teresa Cabré, filòloga i actual presidenta de l’IEC; Eulàlia Duran; Carlota Solé; Pilar Bayer, i Carme Gràcia, entre d’altres.
L’Institut d’Estudis Catalans, creat l’any 1907 per Enric Prat de la Riba, és l’acadèmia de la llengua, la ciència i les humanitats del conjunt del territori de parla catalana. És una acadèmia d’acadèmies, en què estan representats, a través de les cinc seccions que el formen, tots els camps del coneixement: des de les ciències pures fins a les humanitats, passant per la tecnologia, la història, l’arqueologia, el dret i l’economia.