L’any 2016, Berta Cáceres, activista feminista i defensora dels drets ambientals, va ser assassinada després d’haver rebut amenaces de mort arran de la campanya que va liderar per paralitzar la construcció d’una presa hidroelèctrica al seu país, Hondures. Cinc anys després de la seva mort, s’ha col·locat al parc de les Glòries un faristol de memòria històrica en record de la seva figura i la seva tasca, que més endavant s’ubicarà a l’espai memorial que s’anomenarà Àgora Berta Cáceres.
El faristol en memòria de Berta Cáceres s’ha col·locat en el marc de l’acte del Dia Internacional de les Dones al districte de Sant Martí.
Berta Cáceres, indígena lenca, va ser coneguda arreu del món per la seva tasca com a coordinadora del Consell Cívic d’Organitzacions Populars i Indígenes d’Hondures, el COPINH. Va lluitar molts anys contra un projecte elèctric al riu Gualcarque, que amenaçava de desviar 3 quilòmetres la llera del riu i posava en perill l’ecosistema i els mitjans de vida de les comunitats lenques. El 2015 li van concedir el Premi Ambiental Goldman, l’equivalent al Nobel d’ecologia, per la seva oposició a aquest projecte. Va ser assassinada l’any 2016, fet que va tenir un gran ressò internacional i que van condemnar els governs de molts països de l’Amèrica llatina i d’Europa.
El llegat més potent de Berta Cáceres és un ecofeminisme pràctic, que entén que les condicions de vida digna de les dones depenen directament de la protecció del medi ambient i que la defensa de la vida qüestiona el model capitalista actual, que fa cada vegada més insostenible la supervivència i la reproducció social, material i natural.