Emmarcat en el 8 de març, Dia Internacional de les Dones Treballadores, i el 21 de març, Dia Internacional contra la discriminació racial, l’acte va projectar les entrevistes de dues dones. La Nelida, veïna del Poblenou implicada en diverses iniciatives de suport mutu, ara membre del grup l’Olla Solidària, i la Hafida, cara més que coneguda a l’Ateneu popular Flor de Maig, veïna compromesa en la lluita als desnonaments recurrents al barri, amb el col·lectiu “Ens plantem!” i amb l’autogestió de la Xarxa d’Aliments del Poblenou. L’acte va comptar amb la participació de Rocío Echeverría membre fundadora del col·lectiu Micaela, feminista i treballadora de la llar. I va ser moderat per Paula Durán de l’associació Jiser.
Les ponents van reflexionar, des d’una perspectiva feminista, al voltant de la racialització del treball, l’externalització de les cures i els obstacles institucionals derivats de la Llei d’Estrangeria amb els que es troben les persones que han fet un procés migratori o la precarització estructural a causa de la capitalització del sistema de cures que viuen les treballadores de la llar.
La Rocío va explicar l’experiència de l’Associació Micaela formada per treballadores de la llar i cuidadores del Maresme: “Volem combatre els processos de falta de representativitat dels col·lectius més vulnerabilitzats, a través de l’autoorganització i les demandes públiques concretes que ens allunyen de l’assistencialisme en el qual ens han submergit”, detalla Echeverría que fa una demanda clara a la necessitat de “descolonitzar el treball de la llar“.
El cicle Memòries Migrants, es va engegar el 2021 i incorpora pensar i repensar sobre les memòries migrants al Poblenou partint de la base que el relat oficial hegemònic ha creat una memòria industrial tecnològica i obrera molt present al barri, però on la memòria migrant no hi és present.
“Volem, mitjançant les càpsules, convidar a la reflexió sobre com la construcció eurocèntrica de la memòria ha contribuït a la construcció i legitimació de jerarquies racials, travessades per relacions de poder. Per això volem abordar la memòria des d’un enfocament alternatiu al relat oficial, i mostrar una perspectiva multilineal de la memòria històrica que representi totes les veus”, explica el Jeremie, realitzador audiovisual de les càpsules i membre de la Xarxa Antirumors Poblenou.
La Xarxa Antirumors Poble Nou amb el suport del Programa Barcelona Interculturalitat neix l’any 2017 i la conformen un conjunt d’entitats, equipaments i col·lectius del Poblenou, que fan xarxa per transversalitzar la interculturalitat i l’antiracisme al barri.
“Incorporem aquesta mirada antiracista i pràctica, crítica de la interculturalitat en les accions/activitats que programem des dels equipaments, així com en el treball comunitari que duem a terme en el dia a dia”, explica la Mònica Gómez del Casal Bac de Roda.
Si vols saber més sobre el projecte Memòries Migrants i sobre la Xarxa Antirumors Poblenou fes click aquí.
Si no vols perdre’t les pròximes estrenes i trobades del cicle, deixa el teu contacte en aquest >>formulari<<.