El Plural, Centre de Masculinitats, programa enguany un ampli ventall de propostes per fomentar la transformació social cap a models relacionals més oberts, respectuosos i saludables. L’espai, que va obrir el novembre, també és la nova seu del Servei d’Atenció a Homes (SAH) per a la promoció de relacions no violentes.
La diversitat de propostes per al 2022 es distribueix en nou blocs de programació que comprenen àmbits molt diferents pel que fa a les noves masculinitats.
El primer és una oferta formativa en línia adreçada tant a la ciutadania com als professionals d’entitats, amb un temari dividit en quatre àrees: textos i contextos de les masculinitats, violències masclistes, democratització de les cures i implicació dels homes en la justícia de gènere. Quatre cops a l’any és realitzarà també una formació presencial amb el mateix contingut però amb diferents mètodes. A més, aquest bloc preveu una formació específica per a professionals de l’Ajuntament.
El segon bloc consisteix en tallers oberts a la ciutadania per treballar aspectes relacionats amb la masculinitat, en format de tallers, xerrades i monogràfics, que acaben d’estrenar les sessions presencials.
En tercer lloc es durà a terme la intervenció transversal amb altres serveis de la ciutat, com el Pla de barris, grups de persones en situacions de vulnerabilitat, Vila Veïna (la iniciativa municipal pionera per abordar les cures), campanyes de sensibilització del món de l’esport i programació sobre masculinitats en els esdeveniments culturals importants de la ciutat.
Els recursos específics per impulsar activitats d’entitats són el quart bloc programat. Amb una partida de 30.000 euros, s’han seleccionat 25 de les 46 propostes presentades. Un total de 122 sessions que s’impartiran al Plural en forma de tallers, diàlegs i xerrades per treballar aspectes de la masculinitat com la gestió de les emocions o el reconeixement de la vulnerabilitat i la interdependència i per promoure la participació activa dels homes en la transformació de la cultura patriarcal.
En cinquè lloc la programació del Plural inclou accions de sensibilització per a sectors de població específics com, per exemple, infants i adolescents.
El sisè bloc se centra en l’acompanyament a la paternitat per a futurs pares que volen compartir l’experiència de la gestació i el postpart i rebre suport en el procés de paternitat. Es tracta de cursos de set sessions, amb suport individual i grupal durant tot el procés.
Per fomentar el debat i la participació dels homes, el setè bloc consisteix en un espai virtual a través de la plataforma Decidim, de participació oberta.
El treball de les violències amb les persones agressores és el penúltim bloc de la programació, i es farà a través del SAH, que continuarà treballant en l’atenció i assessorament a persones que exerceixen les violències masclistes i ampliarà els grups d’atenció.
Per acabar, anualment el centre celebrarà una jornada de reflexió i sensibilització sobre la masculinitat. La primera edició va tenir lloc l’octubre, amb l’obertura del Plural, i hi van participar més de cinc-centes persones.
Amb un equip professional de deu tècnics, el Plural, Centre de Masculinitats, ofereix diversos serveis gratuïts, com atenció psicològica individual i grupal, assessorament jurídic i tècnic, activitats sobre masculinitats igualitàries, formacions en masculinitat i gènere, recursos i eines per a la ciutadania i els professionals i dinamització d’activitats amb organitzacions. Està a disposició de persones que viuen, treballen o estudien a Barcelona, independentment del padró, així com a entitats i agents socials de la ciutat.