La Ponència del Nomenclàtor ha aprovat aquest mes de març la nova denominació de 21 carrers, places i jardins de la ciutat. Entre els canvis aprovats es troba la incorporació de noms femenins en nou espais de la ciutat.
Sant Martí incorpora quatre canvis al nomenclàtor després que la Ponència del Nomenclàtor hagi aprovat 21 noves denominacions a tota la ciutat.
Entre les novetats destaca una nova plaça amb nom de dona al districte: Lolita Torrentó i Prim. Un canvi que contribueix a la feminització del nomenclàtor de la ciutat, que ara mateix sols suposa un 8% del total de noms de carrer de Barcelona. Cal destacar que recentment, el barri del Besòs i el Maresme ha incorporat set noms de dona als seus carrers.
Els altres canvis potencien també la recuperació dels noms populars dels llocs, una estratègia ja iniciada al mandat anterior.
- Plaça de Lolita Torrentó i Prim. Espai enjardinat entre els carrers Degà Bahí, Trinxat i Avinguda Meridiana. Lolia Torrentó (Torres de Segre 1918 – Barcelona 2001) va ser cantant professional d’òpera i va actuar en escenaris de tot el món. Molt arrelada a Sant Martí, va col·laborar en tot moment en l’activitat musical del barri, contribuint a la difusió del cant en tertúlies i reunions, així com en l’impuls de l’activitat de la sarsuela de la Formiga Martinenca.
- Canvi de nom de la cruïlla del carrer Enamorats per Plaça de l’Oca. Es proposa aquesta denominació ja que és la manera popular amb què el veïnat es refereix a la font que s’ubica en aquest espai i amb la qual la ciutadania de l’entorn s’ha fet seu l’espai urbà, un dels punts de trobada més concorreguts d’aquest molt transitat àmbit del barri del Clot.
- Placeta de la Laminació. Nova denominació de l’espai ubicat entre els Carrers de Llull, Provençals, Selva de Mar i Ramon Turró. Antic complex industrial de Macosa-Can Girona.
- Plaça de les Treballadores i Treballadors de Macosa. Nova denominació de l’espai ubicat al parc de Diagonal Mar davant de la plaça Ramon Calsina i del carrers Ramon Turró i Selva de Mar. Dedicat als i les treballadores de l’empresa Macosa (metal·lúrgica que va funcionar al Poblenau 150 anys) per les seves lluites al servei de la transformació social.
Canvis al nomenclàtor a nivell de ciutat
En total seran nou els noms de dona que s’incorporen al nomenclàtor femení: dos corresponen a canvis de nom de carrers i cinc a places noves. En tots els casos, estan vinculats a representants de la memòria de l’activisme veïnal, polític i sindicalista i de l’àmbit cultural de la ciutat.
- Plaça o de Valerie Powles (Sants-Montjuïc)
- Plaça de Rosa Galobardes i Alsina (Horta-Guinardó)
- Plaça de Ramona Fossas i Puig (Horta-Guinardó)
- Plaça de Lolita Torrentó (Sant Martí)
- Plaça d’Angelina Trallero (Sarrià – Sant Gervasi)
- Plaça de Francesca Vergés i Escofet (Sant Andreu)
- Plaça de Lluïsa Alba (Nou Barris)
- Canvi de nom del carrer del Comte de Santa Clara per carrer de Felícia Fuster i Viladecans (Ciutat Vella)
- Canvi de nom del carrer del Duc per carrer de Josefa Vilaret (Ciutat Vella)
A més, també s’incorpora el gènere femení a tres espais:
- Plaça de les Treballadores i Treballadors de Macosa (Sant Martí)
- Canvi de nom del parc de la Maquinista per parc de les Treballadores i Treballadors de la Maquinista (Sant Andreu)
- Canvi de nom de la plaça dels Avis per plaça de les Àvies i els Avis (Nou Barris)
En els canvis i denominacions aprovats també s’han volgut recuperar noms populars utilitzats històricament pel veïnat dels barris. La resta de les noves denominacions són les següents:
- Plaça o placeta de Juli Busquets (les Corts)
- Jardí de Francesc Masclans i Girvès (Sants-Montjuïc)
- Plaça de Josep Maria Vidal i Aunós (Sants-Montjuïc)
- Canvi de nom de la cruïlla del carrer dels Enamorats per plaça de l’Oca (Sant Martí)
- Placeta de la Laminació (Sant Martí)
- Plaça de Mariano Meseguer Bielsa (Sarrià – Sant Gervasi)
- Plaça dels Maquis (Nou Barris)
- Plaça Trobada (Nou Barris)
- Canvi de nom de la plaça de l’Aqüeducte per plaça dels Colors (Nou Barris)
Ponència del Nomenclàtor
La Ponència del Nomenclàtor és l’òrgan de l’Ajuntament de Barcelona encarregat de la denominació dels carrers, places, jardins i tot l’espai públic de la ciutat. L’informe favorable de la Ponència és un tràmit imprescindible per fer efectiva la denominació d’un espai públic, impulsada pel teixit social o qualsevol agent.