S’ha lliurat el premi Hipàtia a Nancy Cartwright, professora de filosofia a la Universitat de Durham i directora del Centre for Humanities Engaging Science and Society (CHESS). Amb aquest guardó d’àmbit europeu es reconeixen les seves destacades contribucions a la recerca filosòfica, a través de les quals s’ha arribat a una nova manera de comprendre la naturalesa de les teories científiques i de la causalitat.
El treball de Nancy Cartwright ha tingut conseqüències de gran abast en diferents camps del coneixement, des de les ciències naturals fins a les ciències socials i humanes. Les seves aportacions han establert les bases d’un enfocament que combina rigor i realisme i que té com a objectiu una política basada en l’evidència. Això ha tingut un gran impacte en la societat i en les polítiques d’arreu tant a dins com a fora del continent europeu.
Nancy Cartwright va centrar l’inici de la seva carrera en la filosofia de la física. Posteriorment es va dedicar a les ciències socials i econòmiques, parant una atenció especial a la causalitat, l’evidència i el modelatge. La seva investigació recent s’ha ocupat de l’evidència científica, l’objectivitat i la manera de posar en funcionament el coneixement científic, sobretot per millorar la deliberació de polítiques. També ha treballat en projectes educatius, de protecció infantil i desenvolupament internacional.
És professora de filosofia a la Universitat de Durham i professora distingida a la Universitat de Califòrnia, a San Diego. Anteriorment havia treballat a la Universitat de Stanford i a la London School of Economics.
A més, és professora honorífica de la Universitat Nacional Tsing Hua, a Taiwan, i professora visitant a l’Institut per al Futur del Coneixement de la Universitat de Johannesburg. Ha estat guardonada doctora honoris causa per la Universitat de Saint Andrews i per la Universitat Metodista del Sud.
Fi d’un cicle
Amb aquest guardó es tanca el primer cicle del premi, amb tres edicions des de l’any 2018, fruit de la col·laboració amb el Barcelona Knowledge Hub de l’Acadèmia Europaea, en el marc del pla Barcelona Ciència 2020-2023.
L’objectiu principal és impulsar i promoure la ciència i donar-hi suport per realçar el valor de la recerca de primer nivell que es duu a terme a Europa i donar a conèixer l’impacte que aquesta recerca té en la societat.