El BCN Fem Tech és un programa de capacitació que té l’objectiu de lluitar contra la bretxa digital de gènere a la ciutat i impulsar projectes tecnològics amb lideratge femení. Els projectes premiats en cada una de les quatre categories tenen com a eix la ciutat de Barcelona, pel tema, el públic objectiu o el seu marc d’incidència. Cada guardó té una dotació de 8.000 euros.
Categoria A, de gènere i d’infància
La seleccionada ha estat l’Associació Espiral, Educació i Tecnologia amb el projecte “Technovation Girls Catalunya”, que convoca equips de nenes i els dona la possibilitat de participar en projectes de l’àmbit de les TIC per reflexionar sobre els problemes que tenen al seu voltant i proposar-hi solucions tecnològiques.
Categoria B, dades amb mirada de gènere en el sector de la tecnologia
L’Associació DigitalFems ha resultat guanyadora amb “Dades obertes sobre dones tecnòlogues a Barcelona”, que pretén combatre estereotips i aportar dades reals sobre la representació laboral de les dones en l’àmbit tecnològic. La recopilació de dades amb mirada de gènere quedarà agregada, anonimitzada i publicada en un repositori de dades obertes.
Categoria C, violències a les xarxes
El premi ha distingit Adriana Aguirre Such i Stefania-Maria Kousoula amb el projecte “Sischain: una blockchain de sororitat”. Es tracta d’una xarxa anònima de suport per a dones que han patit violència de gènere a través d’un banc de temps. L’aplicació permet oferir o demanar ajuda perquè les víctimes puguin generar vincles anònims amb altres dones. El banc de temps es difon a través d’adhesius identificatius als serveis de dones de la ciutat, per arribar a les usuàries potencials.
Categoria D, visibilitat de les dones tècniques a la ciutat de Barcelona
En la darrera categoria s’ha reconegut Proferox Invest, SL, i Meritxell Bautista amb el projecte “Fibracat TV”. Es tracta d’un canal de TDT amb continguts sobre dones, tecnologia, emprenedoria i llengua catalana que serveix d’altaveu a les dones del sector i les seves històries.
El premi i el programa BCN Fem Tech s’emmarquen en la mesura de govern per a l’equitat de gènere als entorns tecnològics, que es va posar en marxa el març del 2021. La mesura ja s’ha traduït en una cinquantena d’actuacions amb l’objectiu de promoure l’equitat de gènere a les indústries del sector de les TIC de la ciutat i potenciar el feminisme com a eix central en la construcció de la societat digital.
Fins avui, un total de 3.406 dones s’han beneficiat d’alguna de les activitats de la mesura de govern, i el 75% de les actuacions previstes estan iniciades.