Ja està disponible la versió en línia del nou Pla per la Justícia de Gènere 2021-2025.
Podeu descarregar-vos-la aquí.
El nou Pla per la Justícia de Gènere 2021-2025 se centra en lluitar contra les desigualtats de gènere des de la interseccionalitat, la territorialització i la proximitat; sempre garantint la incorporació de la perspectiva de gènere en totes les polítiques municipals. Es tracta, en definitiva, de consolidar el canvi institucional endegat en l’anterior pla, partint dels seus assoliments i aprenentatges i continuant amb la voluntat de ser l’instrument municipal per a l’eliminació de les desigualtats de gènere a la ciutat.
El pla, impulsat des de la 4a Tinència de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI i la Direcció de Gènere i Polítiques del Temps de la Gerència Municipal, s’ha elaborat a partir d’un procés participatiu ampli, tant amb la ciutadania com amb les entitats feministes de la ciutat, perfils polítics i tècnics de tot el consistori i de tots els districtes de la ciutat.
A més, el pla s’ha definit en un context caracteritzat pels efectes de la pandèmia de la Covid-19, amb un impacte encara pendent de quantificar pel que fa a la desigualtat entre homes i dones. Per aquest motiu, el pla aborda aquest impacte en tots els seus àmbits, des de la flexibilitat i la voluntat d’adaptació a la realitat que es pugui anar configurant.
Com l’anterior pla, el nou document s’estructura en quatre eixos estratègics, cadascun amb els seus àmbits i objectius corresponents. El programa d’execució 2021-2023 compta amb 378 actuacions.
Eix 1. Canvi Institucional
Es tracta d’un eix de treball centrat en el funcionament intern del consistori per impulsar un bon govern en termes d’equitat de gènere. S’orienta a consolidar el canvi organitzatiu endegat en l’anterior Pla per la Justícia de Gènere per tal de garantir la incorporació de la perspectiva de gènere en el funcionament, les pràctiques, els instruments de gestió pública i la cultura de la institució.
Inclou fins a 13 àmbits d’actuació amb diferents objectius com la superació de la ‘bretxa de coneixement de gènere’ en la recollida i tractament de dades internes i externes; la incorporació de la perspectiva de gènere en plans, programes i normatives municipals; garantir la paritat de gènere en la presa de decisions del consistori; continuar amb l’avaluació de l’impacte de gènere del pressupost municipal i avançar en l’aplicació de clàusules de gènere en els contractes municipals, entre d’altres.
Eix 2. Economia per a la Vida i Organització del Temps
Aquest eix s’orienta a assolir un model econòmic més just i més sostenible, perseguint la promoció d’una economia al servei de les persones que garanteixi les condicions econòmiques i materials de vida de les dones i reconegui tots els treballs necessaris per a la subsistència, la reproducció i el benestar de les persones, així com la seva assumpció corresponsable. Per tant, també vol abordar la feminització de la pobresa i la precarietat i les noves expressions de la mateixa que puguin sorgir arran de la crisi socioeconòmica derivada de la Covid-19 posant l’accent en la lluita contra la bretxa digital de gènere i l’accés de les dones a les indústries TIC. Per últim, aquest eix també se centra en la promoció d’una organització dels usos dels temps més saludable, igualitària i eficient, mitjançant estratègies que impactin en la millora de la vida quotidiana de la ciutadania i disminueixin les desigualtats socials i de gènere.
Eix 3. Ciutat de Drets
L’eix Ciutat de Drets reivindica la ciutat com un espai de defensa i garantia dels drets humans i dels drets de les dones. Per això, s’orienta a abordar les polítiques que incideixen sobre els aspectes econòmics, socials i culturals en què es produeixen les desigualtats de gènere. Aquest eix també s’estructura en 13 àmbits entre els quals hi ha Habitatge, Esports, Cultura i memòria col•lectiva, Diversitat sexual i de gènere, Masculinitats, Participació social i política, etc.
Eix 4. Barris Propers i Sostenibles
L’últim eix del pla se centra en fomentar uns barris i espais urbans que posin la vida quotidiana al centre, la facin més confortable i siguin més justos, igualitaris, segurs i sostenibles. Això s’aborda a partir de 5 àmbits: Ecologia i sostenibilitat, Espai urbà, Mobilitat, Prevenció i seguretat, i Proximitat: serveis i equipaments als barris.