Fa unes setmanes, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, es va presentar al Saló de Cent les conclusions i recomanacions de l’estudi “Dones i ciència a Barcelona. Una anàlisi qualitativa dels factors que incideixen en la trajectòria de les investigadores”, encarregat per Barcelona Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona. En aquella presentació es va compartir un resum executiu que va servir per anticipar el treball complet, el qual avui s’ha publicat i ja està disponible al repositori de l’Ajuntament, el BCNROC.
El document fa una diagnosi de la qüestió de gènere en l’àmbit científic de la ciutat i extreu recomanacions per combatre l’anomenada “cultura acadèmica masculinitzada”, que explica en part la segregació de gènere i les dificultats de l’avenç en la carrera professional i acadèmica de les dones. Amb aquest treball, realitzat per Spora Sinergies SCCL, l’Ajuntament té la voluntat d’incorporar en les polítiques municipals de ciència una perspectiva de gènere que permeti revertir les desigualtats entre homes i dones en l’àmbit de la recerca.
És per això que de l’estudi se’n deriven un conjunt de recomanacions orientades a millorar les polítiques públiques en matèria d’igualtat de drets i oportunitats de les dones científiques. L’adopció d’aquestes recomanacions han de permetre conscienciar de les pràctiques quotidianes i estereotips que alimenten les desigualtats, proporcionar eines de gestió i regulació dels estils comunicatius, emprendre accions d’empoderament de les dones, assolir una participació paritària en espais de difusió i mediàtics, donar major visibilitat i reconeixement a les científiques o facilitar la conciliació, entre d’altres mesures.
Podeu llegir l’estudi complet i ampliar detalls sobre la seva motivació, metodologia, conclusions i recomanacions en el següent enllaç:
> Estudi Dones i ciència a Barcelona <