Vine a la Campa per aconseguir ‘Que marxi l’endometriosi’

02/09/2021 - 14:08

Solidaritat. El 12 de setembre, en un acte emmarcat en la Festa Major de la Teixonera

El diumenge 12 de setembre l’espai atlètic de la Campa viurà una jornada molt especial. Sota el títol ‘Que marxi l’endometriosi’, durant tot el matí tothom qui ho vulgui podrà participar en aquesta activitat que consisteix en recórrer fent marxa o caminant un circuit de 800 metres per poder assolir, entre tothom, els 1.000 km.

L’activitat s’emmarca en el programa d’actes de la Festa Major de la Teixonera i té un preu d’inscripció de 5 €, però qui vulgui podrà fer una aportació complementària. Trobareu tota la informació al web de l’activitat.

Per complir amb les mesures sanitàries i respectar els aforaments de l’espai, el nombre màxim de participants, en tota la jornada, serà de 1.000 persones. L’horari de l’activitat serà entre les 9.30 h i les 13 h, però a cada participant se li assignarà un horari d’arribada determinat. Un cop feta la inscripció els participants rebran, via correu electrònic, la informació de l’hora en què han d’arribar a la Campa i la franja horària per fer l’activitat. També hi haurà servei mèdic i un desfibril·lador portàtil.

L’objectiu de la jornada és donar la màxima visibilitat a l’existència de l’endometriosi, per aconseguir les fites següents:

  • Conscienciar les dones del problema, ja que moltes no saben ni que tenen aquesta malaltia. Hi ha un 50% de les dones amb problemes de regla sense saber-ne les causes.
  • Donar a conèixer els símptomes que provoca fent difusió als mitjans de comunicació, estaments oficials i centres sanitaris.
  • Informar la societat i els professionals de la medicina sobre causes i respostes possibles per desenvolupar amb les pacients.
  • Aconseguir un diagnòstic ràpid. Si es té present la malaltia, es pot afinar més a l’hora de fer els diagnòstics.
  • Per cercar tractaments positius, en la mesura que laboratoris i administracions hi dediquin temps i recursos.
  • Conscienciar sobre la manca de fons per a la investigació i cercar-los.
  • Trencar els tabús que hi ha a l’hora de parlar d’aquest tipus de malaltia i fer que l’endometriosi sigui coneguda per la societat en general i sigui considerada com una malaltia que cal ajudar a millorar.
  • Recollir fons per poder contribuir a la investigació sobre la malaltia i poder desenvolupar altres activitats de difusió, com la gala Endodance

L’endometriosi és una malaltia crònica que es caracteritza per l’existència de teixit endomètric fora de l’úter (el seu lloc habitual), que generalment es pot localitzar en ovaris, trompes de Fal·lopi, bufeta urinària o intestins. Com a conseqüència, una part d’aquest teixit endomètric fora del seu lloc habitual també provoca un sagnat intern durant la menstruació. És una malaltia molt desconeguda entre el públic en general, però que afecta entre un 10 i un 15% de les dones en edat fèrtil: més de 175 milions a tot el món. No se’n coneixen les causes i actualment no té cura ni tractament específic. Produeix inflamació, adherències, dolor, infertilitat o dificultat per aconseguir l’embaràs i fa disminuir la qualitat de vida de la pacient i dels seus familiars, entre altres patiments.

L’esdeveniment compta amb el suport de la Fundació Clínic de Barcelona i els beneficis es destinaran íntegrament a la recerca biomèdica sobre endometriosi que duu a l’Hospital Clínic de Barcelona.

En aquesta primera edició ja han mostrat el seu suport nombroses persones del món de la cultura, l’esport i la comunicació. La model Judit Mascó, l’artista i presentador Quim Masferrer, la cantant Lucrecia, l’exjugador del FCB Xavi Hernández o l’actor i director Santiago Segura són només algunes de les persones que han col·laborat realitzant un  vídeo promocional de l’esdeveniment amb l’objectiu de difondre l’esdeveniment i aconseguir el màxim nombre de participants possible.

L’organització d’aquesta primera edició de ‘Que marxi l’endometriosi’ ha estat possible gràcies a l’Associació de festes Taxonera -Más Falcó -Penitents, Endocat (Associació d’Afectades d’Endometriosi de Catalunya), Endodance: Ballem per l’endometriosi.  (Associació que treballa en pro de la sensibilització de l’Endometriosi a través de les arts) i Taller de Cultura, amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.