Personal tècnic de centres cívics, biblioteques i un casal de barri rep formació per millorar la prevenció de les violències masclistes des d'aquests equipaments de proximitat. Les sessions, sis hores en total, s'estan duent a terme de forma presencial aquest mes de novembre a la seu del Districte de Sants-Montjuïc, que és el promotor de la iniciativa.
Aquesta formació permetrà a les 14 persones participants, que són personal tècnic de set equipaments diferents, entendre i analitzar la dimensió estructural i sistèmica de les violències masclistes i, alhora, identificar com operen en el nostre entorn més proper. Durant les sessions, es comparteixen recursos per a la prevenció, la detecció i l’abordatge, tot posant en comú els recursos que ja s’utilitzen actualment als equipaments i generant-ne de nous.
La finalitat és poder donar, des dels equipaments de proximitat, una resposta a aquestes violències des d’una mirada feminista, restaurativa, comunitària i interseccional (i antiracista). Durant la formació s’analitzen les manifestacions de les violències masclistes en general, i les violències sexuals en concret, i es posen en comú aquelles manifestacions amb què ens trobem en l’àmbit d’equipaments com els centres cívics, els casals de barri o les biblioteques.
La formació és impartida per Cúrcuma, una cooperativa social sense afany de lucre amb professionals de l’àmbit psicosocioeducatiu especialitzats en la prevenció de les violències de gènere i l’assetjament escolar, així com acompanyaments a persones i grups. La metodologia d’aquestes sessions és activa, vivencial, participativa i creativa des de la perspectiva de la comunicació no violenta, Gestalt i teatre social. Inclou:
• Conceptes teòrics
• Material teòric i visual
• Dinàmiques de teatre i role-playing
• Anàlisis de casos pràctics
• Intercanvi d’experiències