L’esport, amb el Dia Internacional de la Dona

08/03/2022 - 12:00

Aquest dimarts, 8 de març, se celebra el Dia Internacional de la Dona, una jornada reivindicativa en favor de la dona i la igualtat de gènere.

La dona esportista té un paper rellevant a Barcelona. D’acord amb les dades de l’Enquesta d’Hàbits Esportius a Barcelona del 2017, prop del 70% de les dones fan esport a la ciutat, una dada que ha augmentat considerablement en els darrers anys. Concretament, més de la meitat de les dones practiquen la natació o caminar com a exercici físic, però també destaquen altres activitats com l’ús d’aparells cardiovasculars, córrer pel carrer, ioga i activitats dirigides aeròbiques.).

En aquest sentit, des de l’Institut Barcelona Esports seguim treballant per aconseguir la plena igualtat entre homes i dones en el món de l’esport. Malgrat els avenços dels últims anys, la paritat encara no és una realitat en l’esport, i per això, en el marc de la celebració del 8 de març, volem involucrar tothom a ser partícips d’aquest canvi i atorgar a la dona el paper protagonista que li correspon.

 

Camí cap a la igualtat

Per aconseguir l’equitat de gènere a l’esfera esportiva, cal actuar amb una perspectiva global que tingui en compte els diversos agents implicats. La guia ‘Esport i Gènere’ posa de manifest que, a banda de promocionar la pràctica esportiva entre totes les dones, s’ha de garantir l’accés a càrrecs de responsabilitat de l’àmbit esportiu, la conciliació de la vida professional i familiar amb la pràctica de l’esport i l’activitat física, la visibilitat de la dona esportista als mitjans de comunicació o la igualtat en la dotació dels premis per categoria femenina i masculina, entre d’altres. Per això, la guia ofereix un seguit d’indicacions en clau de gènere perquè les entitats esportives contribueixin a construir una ciutat esportiva més equitativa.

 

Reivindicacions compartides

Aprofitant el Dia Internacional de la Dona, diverses esportistes i dones vinculades al sector esportiu s’han sumat a l’acció col·laborativa dels perfils a les xarxes socials de l’Institut Barcelona Esports, amb uns vídeos on reivindiquen la presència de les dones en qualsevol esport i un canvi per aconseguir la igualtat. Els vídeos es poden consultar en aquest enllaç.

Més informació