Amb motiu del 8M, Eurocities entrevista dues representants del Consell Rector de l'IMPD

14/03/2022 - 10:32

En honor al Dia Internacional de les Dones, Eurocities, una xarxa internacional que treballa per garantir la bona qualitat de vida per a tothom, va entrevistar, entre altres, a Vanessa Fuentes i Marta Delgadillo del Consell Rector de l'IMPD.

En honor al Dia Internacional de les Dones, Eurocities, una xarxa internacional que treballa per garantir la bona qualitat de vida per a tothom, va entrevistar a diverses dones implicades en la política i les accions socials a nivell local. Entre elles, Vanessa Fuentes i Marta Delgadillo del Consell Rector de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD)

Us traduïm la intervenció de la Vanessa Fuentes Heredero i la Marta Delgadillo Fernández, membres del Consell Rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat.

Podeu consular totes les entrevistes en anglès.

Traducció de les entrevistes

El Consell Rector de l’IMPD és l’òrgan de govern de l’Institut Municipal de Persones amb discapacitat format per deu polítics i deu persones electes amb discapacitat. Atès que des de les últimes eleccions del juny, tots els membres dels Consell Rector són dones, la visió de gènere ha esdevingut una prioritat i un dels eixos centrals, impulsant projectes i actuacions enfocades a reduir la desigualtat imperant en l’arrel social en tots els àmbits de la vida.

La Vanessa i la Marta són dues d’aquestes dones. Treballen per visibilitzar i sensibilitzar sobre l’estigma, la bretxa salarial i les desigualtats que genera la doble discriminació.

Vanessa Fuentes va decidir ser membre del Consell per “defensar els drets de les persones amb discapacitat física, especialment amb paràlisi cerebral, infrarepresentades a la vida política, i per contribuir a millorar la nostra qualitat de vida”. Vanessa esmenta que les dones amb discapacitat també s’enfronten a reptes en l’àmbit de la salut, l’assistència, l’ habitatge, l’ocupació i límits educatius que requereixen ajuda específica per a la participació. Explica, també, que la discriminació laboral implica reptes econòmics.

Després de lluitar per acabar l’educació superior i obtenir una formació complementària, Vanessa explica, de les empreses, que a l’hora de contractar-la li diuen que està “massa qualificada pel seu grau de discapacitat”. “La poca informació sobre la discapacitat fomenta no pertànyer al mateix vagó social”, conclou. Per lluitar contra la discriminació, Vanessa apel·la al poder de la participació i del diàleg universals, que juntament amb iniciatives singulars poden ser la clau per millorar la inclusió en tots els àmbits.

Marta Delgadillo parla, des del Consell Rector, per les persones amb discapacitat psicosocial. “Nosaltres, les dones, que hem viscut processos de psiquiatrització, també anomenades boges o maníaques, estem massa sovint exposades a violacions dels drets humans”, diu.

Marta Delgadillo és vocal de la mesa de discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona. La Marta explica que les diferents formes de discriminació d’aquestes dones “són invisibles, inscrites en les nostres lleis i molt arrelades a les nostres institucions. L’estigma social forma part d’aquesta trama”, diu. La Marta es va sumar als processos de presa de decisions locals, per lluitar contra aquesta desigualtat,

No només les polítiques poden ser discriminatòries, sinó també el llenguatge utilitzat en política. “S’han banalitzat i s’han fet mal ús de molts conceptes, com ara ‘aquesta ciutat és bipolar’ o ‘pràctica política esquizofrènica’, o un líder que fa la guerra ‘és boig'”, explica la Marta. Aquestes afirmacions consignen “una malícia inexplicable a l’experiència de la bogeria, que no hi té res a veure”, diu.

Com a dona de referència en la idea d’inclusió, esmenta a Hannah Arendt per promoure la participació i la interacció com a persones iguals i, alhora, diferents. Segons Arendt, ningú pot ser feliç sense participar en la felicitat pública com a iguals en el mateix espai compartit. Delgadillo anima a altres dones a que “surtin al carrer, a manifestacions pacífiques, a que participin en una associació, a assistir a assemblees. En definitiva, a reunir-se amb gent amb qui puguin parlar del bé comú”, conclou.