Montjuïc és de les dones

01/03/2022 - 13:04

Feminismes. Els museus i equipaments de la muntanya de Montjuïc se sumen a les celebracions del Dia Internacional de les Dones amb una programació especial.

Aquest mes de març, els museus i equipaments de la muntanya de Montjuïc han preparat una programació especial amb motiu del Dia Internacional de les Dones amb una dotzena d’activitats que van des de jornades de portes obertes a les visites guiades en clau de gènere o les activitats familiars de descoberta de dones clau en el món de l’arqueologia i la conservació dels documents.

CaixaForum
Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8
Fascinació. La figura de la dona com reclam publicitari
Dimarts 1 de març, a les 18 h
Xerrada. La professora d’Estètica i Publicitat de la Universitat Llull, Marta Marín ens explicarà l´evolució sobre l’ús de la figura de la dona en la publicitat i es debatrà sobre com haurien de canviar es estratègies comunicatives en paral·lel a les noves feminitats. Inscripcions: caixaforum.org/ca/barcelona. Preu: 6 €.

Castell de Montjuïc
Carretera de Montjuïc, 66
Camina Montjuïc: ‘Cossos i espai: l’escultura de l’espai públic en clau de gènere’
Dissabte 5, a les 10.30 h
Punt de trobada: entrada del Castell. Recorregut per diferents espais del parc de Montjuïc, analitzant escultures i monuments que es troben als nombrosos jardins del parc, tot fent una anàlisi de la representació del cos nu en l’art des de la perspectiva de gènere. Inscripcions: barcelona.cat/castelldemontjuic. Preu: 4 €.

Fundació Joan Miró
Parc de Montjuïc, s/n
Petites històries, grans dones: Pipilotti Rist
Diumenge 6 de març, a les 12 h
Activitat familiar per a grans i petits (a partir de 6 anys). Sessió dedicada a la videoartista, Pipilotti Rist (Suïssa, 1962) que va rebre el Premi Joan Miró el 2009 i té una obra a la Fundació, projectada sobre una escultura de Miró. És una de les artistes que va marcar amb més força les pràctiques artístiques durant els anys 90. Inscripcions: www.fmirobcn.org.
Organitzen: MNAC, Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Museu d’Arqueologia de Catalunya, Museu Marítim de Barcelona, Museu Picasso, Museu del Disseny, Museu d’Esplugues, Fundació Miró i Museu d’Història de Catalunya.

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)
Palau Nacional, Parc de Montjuïc, s/n
Inscripcions: www.museunacional.cat.

Portes obertes
Dimarts 8 de març, de 10 a 18 h
Celebrem el Dia Internacional de les Dones oferint entrada gratuïta a totes les dones.

Dones havíem de ser!
Dimecres 9 de març, d’11.30 a 13 h
Acció d’art tèxtil per part del grup de dones Caminantes del Poble-sec. Accés amb l’entrada del museu. Organitzen: Pla Comunitari del Poble-sec, Cooperasec i Associació Àlia

Delphine et Carol
Dimecres 9 de març, a les 19 h
Projectem aquest llargmetratge de 2019 de la directora Callisto McNulty sobre les accions que van portar a terme conjuntament l’actriu Delphine Seyrig i la videoartista Carole Roussopoulos. A través de la càmera, es van implicar en la lluita feminista dels anys 70 amb insolència, intransigència i molt d’humor. Aquesta pel·lícula escriu un capítol en la història del feminisme i rastreja els inicis d’una pràctica política artística que es va servir de l’audàcia, l’humor i la subversió per unir l’acció col·lectiva, la intervenció dels mitjans i la documentació d’arxiu.
Lloc: Sala Oval.

Visita guiada ‘Dones havíeu de ser. Itinerari Modern’
Diumenges 13 i 27 de març, a les 11.30 h [PLACES EXHAURIDES]
Durant la visita reflexionarem al voltant dels canvis en el paper i la consideració de les dones al llarg de la història a partir del valor documental dels objectes patrimonials. Una lectura en clau feminista de la col·lecció que explora els mecanismes artístics i polítics, que han articulat sovint l’oblit de les dones. L’itinerari recull també els canvis i subversions d’aquesta realitat efectuats per les dones artistes i les lluites feministes. Activitat inclosa en el preu de l’entrada al museu.
Lloc: sales de la Col·lecció d’Art Modern.

Montserrat Negre: pionera en la restauració de paper
Dijous 17 de març, a les 17.30 h
La química especialista en anàlisi i conservació del patrimoni documental, Maria Carmen Sistach, impartirà una conferència per reivindicar la figura de Montserrat Negre (1925-2021), una professional que va dedicar la seva vida al món de la restauració del paper, primer a l’Arxiu de la Casa de l’Ardiaca i, posteriorment, al Museu Nacional d’Art de Catalunya. Negre va destacar per la seva singularitat en la manera d’exercir la professió i per ser pionera en la incorporació de noves tècniques de restauració en el nostre país.
Lloc: Auditori 2.

Visita guiada ‘Dones havíeu de ser. Itinerari Medieval’
Diumenge 20 de març, a les 11.30 h [PLACES EXHAURIDES]
Aquesta visita reflexiona al voltant dels canvis en el paper i la consideració de les dones al llarg de la història a partir del valor documental dels objectes patrimonials. Una lectura en clau feminista de la col•lecció que explora els mecanismes artístics i polítics, que han articulat sovint l’oblit de les dones. L’itinerari recull també els canvis i subversions d’aquesta realitat efectuats per les dones artistes i les lluites feministes.
Activitat inclosa en el preu de l’entrada al museu amb inscripció prèvia. Lloc: sales de la col•lecció d’Art Medieval.

Petites històries, grans dones: Montserrat Negre
Dissabte 26 de març, a les 17 h
Activitat familiar per a grans i petits (a partir de 6 anys). Una actriu explicarà en clau dramatitzada un conte inspirat en la vida de Montserrat Negre i Queralt (Barcelona, 1925-2021), restauradora, que va ser una pionera en la introducció al país de noves tècniques i materials en la restauració i conservació del paper, una “Metgessa de llibres i de documents”.
Lloc: Biblioteca Joaquim Folch i Torres, del Museu Nacional.
Organitzen: MNAC, Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Museu d’Arqueologia de Catalunya, Museu Marítim de Barcelona, Museu Picasso, Museu del Disseny, Museu d’Esplugues, Fundació Miró i Museu d’Història de Catalunya.

Museu d’Arqueologia de Catalunya
Passeig de Santa Madrona, 39

Petites històries, grans dones: Honor Frost
Diumenge 20 de març, a les 12 h
Activitat familiar per a grans i petits (a partir de 6 anys. Sessió dedicada a Honor Frost (Xipre, 1917- Londres, 2010) pionera en el camp de l’arqueologia subaquàtica. Va estudiar i classificar els diferents tipus d’àncores de pedra usades al Mediterrani i també va destacar per les seves habilitats en il·lustració arqueològica. Inscripcions: www.macbarcelona.cat.
Organitzen: MNAC, Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Museu d’Arqueologia de Catalunya, Museu Marítim de Barcelona, Museu Picasso, Museu del Disseny, Museu d’Esplugues, Fundació Miró i Museu d’Història de Catalunya.