El centre de secundària del barri del Congrés i els Indians porta a terme diversos projectes en l’àmbit dels feminismes i ja té a punt totes les propostes de cara al Dia Internacional de les Dones.
No una, ni dues, sinó tres propostes són les que està enllestint el centre públic de secundària Institut l’Alzina per a encarar aquesta diada del 8 de Març. La implicació tant de l’alumnat com del professorat ha permès consolidar diverses iniciatives reivindicatives que compten amb el treball de tothom al centre durant aquests dies.
Començant per la feina proposada per l’alumnat més jove, el centre donarà a conèixer aquests dies el mural dedicat a les dones de la història, una idea que ha sorgit de 1r i 2n de l’ESO. “Ha estat una proposta íntegrament d’elles, que compten amb el suport del professorat d’història, però ho estan desenvolupant sense que hi interferim”, explica Àngels Candela, una de les professores integrants de la Comissió de Coeducació.
Aquest mural, en concret, se centrarà en tres períodes diferents de la història: la prehistòria i història antiga, la història medieval i el context de les sufragistes. De tots tres moments destacaran les dones de tots els àmbits de la vida pública (mandatàries, poetesses, intel·lectuals, científiques i un llarg etcètera) que han estat silenciades pel patriarcat. En el mural s’hi podran reconèixer algunes figures destacades de la història de la humanitat i conèixer les fites que han estat durant tant de temps silenciades.
Pel que fa a l’alumnat més gran, el de 4t de l’ESO, el grup prepara un vídeo per reflexionar sobre el propi centre educatiu, l’institut l’Alzina. “Han treballat un guió i ara estan desenvolupant el muntatge perquè pugui estar per a la diada. En el projecte s’explica com treballem els feminismes, com va començar la comissió, el procés per tenir lavabos mixtes… També han produït una part de crítica cap al centre, i està molt bé perquè és la seva visió”, segons la professora Àngels Candela.
Per últim, queda la programació prevista per commemorar la Diada, que es farà el 7 de març per respectar tot l’alumnat i el professorat que vulgui sumar-se a la vaga. Llavors, en aquest dia previ es llegirà el manifest per part de diversos cursos i la jornada s’amenitzarà amb una llista de música i ambient festiu de temàtica feminista.
Tot per continuar avançant cap a un model igualitari que millori la vida de tothom. D’acord amb Àngels, “no podem cansar-nos de repetir a les joves que els seus cossos són preciosos, ni tampoc podem aturar en el treball de prevenció de la violència masclista”. Juntament amb ella, la Comissió de Coeducació del centre està integrada per Verònica Escurriol i Anna Cabré.