Noms de dona a l'espai públic dels barris de la Franja del Besòs de Sant Martí

17/12/2022 - 17:26

memoria democratica. Els barris de Sant Martí recullen la memòria a la investigadora Rosalind Franklin i a les dones que van ocupar el Patronat de l'Habitatge

Els barris de Sant Martí acullen un espai dedicat a la investigadora Rosalind Franklin a la Verneda i la Pau, i un element de memòria a les dones que van ocupar el Patronat de l'Habitatge al Besòs i el Maresme

La Ponència del Nomenclàtor va donar el vistiplau dijous 15 de desembre a diverses denominacions d’espais públics de la ciutat, entre els quals els de cinc dones representants de la memòria de l’activisme veïnal, polític i sindicalista o també de la cultura i de la ciència.

També va aprovar la instal·lació de fins a 18 elements de memòria, 13 plaques de façana i 5 faristols, davant les façanes dels domicilis on van residir diferents personalitats i d’edificis on van tenir la seu entitats destacades de la ciutat.

Les noves incorporacions al Nomenclàtor dels barris de Sant Martí

Pel que fa als espais públics, s’hi incorpora la plaça Rosalind Franklin, que estarà situada a l’espai annex a l’escola La Pau (al final del ptge. Xavier Llorens). Franklin fou química i cristal·lògrafa, i una de les investigadores clau per a la comprensió de les estructures mol·leculars de l’ADN.

Pel que fa als elemens de memòria, s’instal·larà un faristol a les dones que van ocupar el Patronat Municipal de l’Habitatge, que quedarà ubicat a la rambla de Prim 78.

ALTRES DENOMINACIONS ARREU DE LA CIUTAT

CIUTAT VELLA
Elements de memòria a Amàlia Alegre (placa a c. Om, 31), a Dolors Monserdà (placa a c. de la Palla, 2) i a George Orwell (placa a La Rambla, 115).

EIXAMPLE
Jardí de Cristina Fernández Pereira, a l’interior de l’illa de l’antic cinema Urgell, afusellada el 1939 pel règim franquista al Camp de la Bota acusada injustament de denunciar un veí al bàndol republicà.
Elements de memòria a Alícia de Larrocha de la Calle (placa a c. Còrcega, 263 bis), a Pere Calders (placa a c. Borrell, 91), a Josep Anselm Clavé (faristol davant del monument), al Jardí dels Camps Elisis (faristol a pg. de Gràcia) i a l’Scala (faristol al xamfrà del c. Consell de Cent i el pg. Sant Joan).

SANTS-MONTJUÏC
Pl. Can Climent, a la confluència entre els carrers dels Comtes de Bell-lloc, de Viriat, de Guitard i de Puiggarí.
Pl. Treballadores del Vapor Vell, a l’espai entre el carrer del Miracle, el ptge. del Vapor Vell i el carrer de Galileu.
Pl. de l’Orgull, al pg. de la Zona Franca davant l’Oficina d’Atenció Ciutadana.
Pl. Esteve i Josep Fortuny i Guarro, en honor a dos dels músics fundadors de la Companyia Elèctrica Dharma en l’espai enjardinat del final del c. Riera de Tena.
Pl. Josep Pons i Mogas, en memòria de l’activista antifranquista a l’espai ubicat entre la gran via de les Corts Catalanes i els carrers d’Amadeu Oller, del Corral i del Moianès.

SARRIÀ – SANT GERVASI
Pl. Antoni Tàpies, nova denominació de l’antiga plaça de la Torre, dedicada al polifacètic artista plàstic.
Passarel·la Rosa Barba i Casanovas
, al pantà de Vallvidrera, a l’arquitecta, paisatgista i professora de l’Escola d’Arquitectura de Catalunya.
Elements de memòria a Ruth von Wild (placa a c. Marmellà, 8), a Carlos Pujol (placa a av. República Argentina, 279), a Gabriel Ferrater (placa a c. Benet Mateu, 56), a Paco Fernández Buey (placa a c. Bonaplata, 59), a Carmen Balcells (placa a c. Benet Mateu, 24), i a la Resistència dels sarrianecs enfront l’exèrcit (faristol a la pl. de l’església de Sant Vicenç de Sarrià).

GRÀCIA
Pl. Margaret Michaelis, fotògrafa, a l’emplaçament entre els carrers d’Anna Piferrer, de Cesare Cantù i d’Otília Castellví.
Ptge. Manuel Cros Grau, futbolista dels anys vint del segle XX, al vial entre els carrers de les Camèlies, Sardenya, Providència i Pau Alsina.
Elements de memòria a Pepita Pardell i Terrades (placa a c. Rabassa, 47), a Moncho (placa a c. Fraternitat, 24) i a Emèrita Arbonès i Sarrias (placa a c. Badia, 14).

HORTA-GUINARDÓ
Pl. Ònia Farga i Pellicer, violinista i pianista, a l’espai del costat de l’Escola Municipal de Música Can Fargas.

NOU BARRIS
Pl. Cooperativa de Carters, a l’espai obert entre el carrer de Palamós i el carrer de S’Agaró.
Pl. Centre de la Vida Comunitària, a l’espai entre els carrers d’Aiguablava, de Sa Tuna i de Palamós.

SANT ANDREU
Pl. Gegants de Sant Andreu, en un espai a tocar del carrer de l’Arc del Mercat.
C. EmIlia Pardo Bazán, que substitueix l’antic carrer de la Comtessa de Pardo Bazán

La Ponència del Nomenclàtor és l’òrgan de l’Ajuntament de Barcelona encarregat de la denominació dels carrers, les places, els jardins i tot l’espai públic de la ciutat. L’informe favorable de la Ponència és un tràmit imprescindible per fer efectiva la denominació d’un espai públic impulsada pel teixit social o per qualsevol agent.