El passat 28 de març, es va celebrar l’acte de descoberta de la placa dedicada a la química, física i cristal·lògrafa Rosalind Franklin, que des d’ara dona nom a una plaça del districte de Sant Martí ubicada en un espai annex a l’Escola La Pau, al final del passatge Xavier Llorens. Aquest és un dels setze espais de Barcelona que aquest mes seran anomenats amb nom de dona, en el marc del dia 8 de març, i amb els quals l’Ajuntament vol reduir la desproporció de vials dedicats a personalitats masculines respecte a les femenines.
Nascuda a Londres el 1920, Rosalind Franklin es graduà en Química-Física el 1941 pel Newnham College de Cambridge i es doctorà en Química l’any 1945 per la Universitat de Cambridge. Va ser pionera en l’ús de la difracció de raigs X i tot i la seva breu carrera (va morir a causa d’un càncer l’any 1954) va participar en nombrosos descobriments. La plaça que porta el seu nom visibilitza una científica que, entre altres contribucions, fou clau en el descobriment de l’estructura molecular en doble hèlix de l’ADN, la molècula que conté la informació genètica dels éssers vius. Sense la seva contribució, James Watson, Francis Crick i Maurice Wilkins no haurien rebut el premi Nobel de Fisiologia o Medicina l’any 1962.
L’acte de descoberta de la placa va congregar a la plaça Rosalind Franklin diversos representants del barri, la comunitat educativa, així com de l’ecosistema científic de Barcelona. Entre elles ha participat Ada Ferrer, presidenta del Consell Assessor Científic de Barcelona i científica titular de l’Institut d’Anàlisi Econòmica del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).