Descoberta de la placa del pas de Rosa Barba Casanovas

23/03/2023 - 14:43

Feminismes. L'acte tindrà lloc el diumenge, 26 de març, a les 12.00 hores a la passera sobre la presa del pantà de Vallvidrera, en homenatge a aquesta dona, considerada com al motor del paisatgisme a l'Estat espanyol.

L'acte tindrà lloc el diumenge, 26 de març, a les 12.00 hores a la passera sobre la presa del pantà de Vallvidrera, en homenatge a aquesta dona, considerada com el motor del paisatgisme a l'Estat espanyol.

En el marc del Dia Internacional de les Dones, la ponència del nomenclàtor de Barcelona ha aprovat el canvi de setze espais repartits pels deu districtes per fer les dones protagonistes.

A Sarrià – Sant Gervasi es dedicarà un racó de la Collserola per recordar la doctora arquitecta i paisatgista Rosa Barba Casanovas, concretament la passera del pantà de Vallvidrera.

Qui va ser la Rosa Barba Casanovas?

Rosa Barba Casanovas (Barcelona, 1948-2000) es va graduar en arquitectura a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) l’any 1971. Amb la tesi “L’abstracció del territori” va obtenir el títol de Doctora per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) l’any 1987. Des de 1974 va ser docent a l’ETSAB i més tard al Màster Universitari en Paisatgisme de l’UPC, el qual va dirigir des de 1993. Va promoure la creació del Grau en Paisatgisme, que es va iniciar el curs 1998-1999.

Va compaginar la seva activitat acadèmica amb la professional, i l’any 1971 va fundar, amb la seva parella, Ricard Pié, el despatx d’arquitectes “Rosa Barba & Ricard Pié, arquitectes”. Posteriorment es va dir “Equip BCPN” juntament amb Josep Maria Vilanova, amb qui ja havien col·laborat anteriorment.

També, l’any 1993, va fundar, juntament amb Jordi Bellmunt, Maria Goula, Ricard Pié i Anna Zahonero, el Centre de Recerca i Projectació del Paisatge (CRPP).

Va ser impulsora de la Biennal Europea del Paisatge (actualment Biennal Internacional de Paisatge de Barcelona). La primera edició es va celebrar l’any 1999, organitzada conjuntament amb Jordi Bellmunt Chiva, Alfred Fernández de la Reguera i Gerard Garcia-Ventosa. Va comptar amb la col·laboració del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i de l’ETSAB, així com de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès a partir de la segona edició.

És recordada com a impulsora del paisatgisme com a disciplina i en la seva memòria se celebra el Premi Internacional de Paisatgisme Rosa Barba Casanovas.