Biblioteca del Centre de Formació del Laberint (Maig del 2021)

Aquest mes destaquem 

– Els Cactus / Vicente Bueno, José Plumed. València : Universitat de València, Jardí Botànic, [2017].

Temàtiques:  Cactus — País Valencià ; Universitat de València. Jardí Botànic

Obra que recull la col·lecció de cactus i plantes crasses més importants de el Jardí Botànic de València. Reuneix més de 230 espècies de cactus i un total de més de 600 espècies. En aquesta monografia, l’autor, recull els membres de la família Cactaceae, que formen part de les plantes suculentes, capaços d’emmagatzemar aigua a la tija, l’arrel o les fulles per sobreviure en un clima àrid; demostrant l’admirable capacitat de viure en ambients tan inhòspits com els deserts, suportant els rigors extrems que comporten la insolació i la falta d’aigua.

Cómo no matar tus plantas : consejos y cuidados para que tus plantas de interior sobrevivan /  Veronica Peerless ; traducción de Mercè Diago Esteva. London : DK, 2018

Temàtiques: Plantes d’interior — Obres de divulgació ; Jardineria d’interior — Obres de divulgació

Guia per aprendre a cuidar les teves plantes: des de conèixer amb certesa què hi ha plantat a cada test fins a ajudar a que creixin de forma sana i arribin a florir. Aprendre quanta llum, aigua, calor o humitat necessiten les plantes, on és millor situar-les i descobrir per què algunes fulles comencen a posar-se marrons o per què es marceixen. També ofereix recomanacions i trucs per mantenir cada planta.

– Flora canaria : más de 1000 especies y 60 plantas tropicales / Peter e Ingrid Schönfelder ; traducido del alemán por Stephan Scholz. Santa Cruz de Tenerife : Publicaciones turquesa, [2018].

Temàtiques: Flora – Canàries — Guies ; Plantes tropicals — Canàries

Exhaustiva guia de camp on es descriuen més de 1000 plantes de Canàries característiques, endemismes, espècies autòctones i també plantes naturalitzades o introduïdes. Inclou 60 plantes llenyoses tropicals de parcs i jardins i 500 mapes de distribució.

– Flora catalana / Josep M. Panareda Clopés ; il·lustracions i mapes: Maravillas Boccio  Serrano. Figueres : Brau edicions, [2011]. 2 volums amb fotografies en color.

Temàtiques: Flora — Catalunya ; Plantes — Identificació

Tota la flora catalana en dos volums (Plantes de muntanya i Plantes mediterrànies) de Josep M. Panareda, geògraf, professor de la UB. Una obra que ajudarà a identificar i reconèixer les espècies vegetals més significatives del nostre país. Més de 600 fitxes agrupades per ambients amb descripció, fotografia, característiques i mapa de distribució a Catalunya.

– Floret farm’s A Year in flowers: Designing gorgeous arrangements for every season / Erin Benzakein with Jill Jorgensen and Julie Chai; photographs by Chris Benzakein. San Francisco: Chronicle Books, [2020].

Temàtiques: Arranjaments florals ; Flors tallades Variacions estacionals

L’autora, una experta conreadora de flors i dissenyadora, presenta aquesta guia de tot el que es necessita per fer arranjaments increïbles durant tot l’any i per a cada ocasió, ja sigui durant la collita, flors de pati o comprant flors al mercat. Inclou una guia de flors de l’A a la Z amb fotos i consells de cura de 200 varietats, amb una selecció de materials i tècniques de disseny. També ofereix 25 projectes pràctics des de centres de taula, ramells, corones o rams de núvia.

– Herbario de plantas silvestres / Pierre y Délia Vignes ; traducción: Imma Estany Morros ; edición: Carlos Dotres Pelaz. Seguna edició. Barcelona : Larousse, 2019.

Temàtiques:  Herbaris — Espanya ; Flors silvestres — Manuals, guies, etc. ; Plantes silvestres –Manuals, guies, etc.

Obra per a descobrir 275 espècies de flors, arbres i arbustos europeus, gràcies a la reproducció d’unes làmines fotogràfiques de gran qualitat amb tota la subtilesa de les seves formes i colors. La representació de les plantes es presenta íntegra i en els seus detalls, amb les seves parts més visibles (tiges, fulles, flors, fruits, llavors) però també amb aquelles subterrànies (arrels, bulbs, tubercles, rizomes, estolons). Cada làmina s’acompanya d’una fitxa descriptiva i les característiques botàniques per a la identificació precisa de la planta. La guia es completa amb dades relatives a les utilitats de la planta (cuina, cosmètica, jardineria, propietats medicinals, etc.).

– El País donde florece el limonero : la historia de Italia y sus cítricos / Helena Attlee ; traducción del inglés de María Belmonte. Barcelona : Acantilado, abril de 2017.

Temàtiques: Cítrics — Itàlia — Història. ; Taronges — Itàlia — Història. ; Llimones – Itàlia — Història. ; Cuina — Llimones — Itàlia — Història. ; Itàlia — Descripcions i viatges

L’autora, distingida experta en jardins, va caure sota l’encanteri dels cítrics fa deu anys i des de llavors va ser reunint materials i donant forma a aquest deliciós llibre. Amb una immensa saviesa, delicadesa i sentit de l’humor ens relata els orígens dels cítrics, de la gastronomia i de la Itàlia d’ahir i d’avui, descobrint els secrets de l’art de l’horticultura i oferint receptes tan senzilles com suculentes.

– Propagación in vitro de cactáceas mexicanas : como una herramienta en programas de conservación in situ / Vladimir Fuentes. Alemania : Publicia, [2015].

Temàtiques: Cactus — Millora genètica ; Cactus — Propagació — Mèxic ; Cactus — Conservació –Mèxic

Les cactàcies són un grup de plantes que per la seva bellesa, resistència i diversitat han estat altament valorades com a ornamentals; però, això ha comportat a que poblacions senceres siguin saquejades i venudes de forma clandestina. En particular, Mèxic presenta xifres alarmants sobre espècies amenaçades per aquesta causa. Per tant, aquesta obra presenta dades inèdites sobre cactus mexicans propagats in vitro i reintroduïts al seu hàbitat natural. En aquest llibre s’aprofundeix en els diversos enfocaments sobre el cultiu i conservació d’aquesta important família botànica.

– Recuerdos de un jardinero inglés / Reginald Arkell ; traducción de Ángeles De los Santo. Cáceres : Periférica, octubre de 2020. Periférica; marzo 2021

Temàtica: Novel·la anglesa.

Al llarg de seixanta anys, el protagonista, repassa la seva vida consagrada a vetllar per un cosmos en miniatura, un genuí jardí anglès: una de les contribucions més originals dels britànics a la cultura universal. Són els desvetllaments i alegries que omplen l’existència senzilla d’aquest entranyable personatge, a l’igual que la bellesa d’un paisatge. Novel·la que estimula els sentits, publicada el 1950, és un clàssic modern de la literatura anglesa, ple d’humor i tendresa, i de forma subtil, l’ombra dels pesars d’una societat que acaba de superar una guerra i, en aquest sentit, la idea del jardí suposarà el seu contrapunt: un lloc de somni, una metàfora de la bona vida i una promesa de felicitat.

– RHS Practical cactus and succulent book / Fran Bailey, Zia Allaway. London: DK, [2019].

Temàtiques: Cactus — Manuals, guies, etc. ; Plantes suculentes — Manuals, guies, etc.

Guia de la Royal Horticultural Society amb consells pas a pas i suggeriments de cura i cultiu per propagar, nodrir i dissenyar amb més de 200 cactus i suculentes. Compta amb un extens directori de plantes il·lustrat i descriu més de 200 varietats de suculentes i cactus, amb instruccions sobre com conrear cadascuna.

– Royal Horticultural Society Practical House plant book / Fran Bailey, Zia Allaway, RHS Consultant: Christopher Young. London : Dorling Kindersley Limited, 2018.

Temàtiques: Plantes d’interior ; Jardineria en testos

Guia pràctica i fàcil de seguir per al disseny de jardineria en interiors i la cura de les plantes d’interior i mantenir-les saludables. El llibre d’RHS conté una dotzena d’impressionants projectes pas a pas per ajudar-lo a acoblar un terrari, crear un kokedama o propagar suculentes. Ofereix 175 perfils de plantes d’interior.

– Royal Horticultural Society Propagating plants / Alan Toogood, editor-in-chief , Peter Anderson, photography. London : Dorling Kindersley Limited, 2019.

Temàtiques: Plantes — Propagació ; Jardineria

Manual de jardineria fàcil per aprendre a propagar plantes des d’arbres fruiters, palmeres herbes culinàries, coníferes i arbustos ornamentals fins exòtiques orquídies i suculentes. Inclou més de 1.800 il·lustracions i fotografies detallades que mostren tant les pràctiques tècniques de jardineria pas a pas com les 1.500 plantes mateixes en un índex. Cada capítol conté grups de plantes populars i botànicament interessants amb consells i tutorials d’experts per aconseguir l’èxit.

– Therapeutic Gardens: Design for Healing Spaces / Daniel Winterbottom, Amy Wagenfel. Ed. Timber Press, 2015. ISBN-13: 978-1604694420

Temàtiques: Jardins — Disseny ; Jardineria — Ús terapèutic

Aquest és un dels primer llibre que tracta sobre el disseny de jardins terapèutics. L’arquitecte paisatgista Daniel Winterbottom i la terapeuta ocupacional Amy Wagenfeld combinen anys d’experiència per proporcionar un recurs pràctic per als professionals del disseny que vulguin assessorament pràctic. Cada vegada hi ha més demanda de dissenyadors de jardins i arquitectes paisatgistes que col·laborin en espais terapèutics. Una obra completa que cobreix diversos tipus de jardins terapèutics per a diferents finalitats.