Audiència pública sobre les obres del túnel de les Glòries

27/04/2017

L'Ajuntament de Barcelona convoca a la ciutadania el proper dimecres 3 de maig a les 19.30 hores al Campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra, al carrer de Roc Boronat 138.

L'Audiència pública, oberta a la ciutadania, exposarà l'estat de la construcció dels túnels viaris després de l'auditoria realitzada a les obres, que reflecteixen els endarreriments dels treballs que impacten negativament en la possibilitat d’execució del contracte actual, que es va impulsar i desenvolupar durant l’anterior mandat.

El Govern municipal es troba en procés d'iniciar les tasques per redactar un nou projecte i dur a terme el procediment administratiu corresponent (aprovació, licitació i adjudicació) per tal que, en un període de vuit mesos, es puguin reprendre les obres.

L’objectiu final és que els treballs estiguin aturats el mínim temps possible i tirar endavant amb total garantia de seguretat l’obra, d’una enorme complexitat i elevat cost i situada en un punt estratègic de la ciutat.

El govern municipal, tal i com va expressar la tinenta d'alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, considera molt important que amb la informació que s’ha donat, tothom tingués coneixement de quina era la decisió que s’havia de prendre, “per garantir el millor desenvolupament de les obres de Glòries, perquè aquesta obra no es converteixi en una Sagrera 2 i perquè realment puguem tancar aquest forat de la ciutat el més aviat possible”, així com assegurar que en aquest espai hi hagi un parc públic i tots els equipaments previstos, que és el que va motivar des del principi el Compromís de Glòries.

Aposta per un nou projecte

El passat dilluns 24 d'abril, Consell d’Administració de Barcelona d’Infraestructures Municipals SA (BIMSA) va acordar resoldre el contracte de les obres del túnel de la plaça de les Glòries i iniciar els tràmits per licitar un nou projecte que s’adeqüi a la realitat actual i determini un calendari real i assumible i un pressupost que faci viable l’actuació.

Aquesta determinació es va prendre després d’analitzar els resultats dels informes tècnics i jurídics que es van encarregar un cop conegudes les conclusions de l’auditoria sobre les obres del túnel viari d’aquest espai, realitzada per l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITEC).

Els informes han analitzat en profunditat alguns dels supòsits que es detallaven en el marc de l’auditoria, referents als endarreriments en els treballs. La resolució del contracte ve avalada pels serveis jurídics municipals, i se sustenta en el fet que existeix un retard en les obres imputable al contractista que impossibilita finalitzar-les en els terminis previstos i, a més, es conclou que aquest retard és irrecuperable i impossibilita finalitzar els treballs en els terminis establerts.

Els serveis tècnics assenyalen que aquest és un moment adient per aturar i adaptar el projecte sense posar-ne en risc la seguretat –ja s’han realitzat les pantalles i els pous i l’obra està estable–, mentre que fer-ho en una fase posterior de l’obra seria imprudent.

Tenint en compte aquestes circumstàncies, i després de sotmetre la decisió a debat en una sessió extraordinària de la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, el Consell d’Administració de BIMSA ha donat el vistiplau a resoldre el contracte actual, subscrit entre BIMSA i la unió temporal d’empreses formada per les empreses Romero Gamero, SAU; Benito Arnó e Hijos, SAU; Copisa Constructora Pirenaica, SA i Comsa, SAU.

 

Informa't

Si vols més informació omple el següent formulari
He llegit i accepto l'avís legal de protecció de dades

Segueix Les Glòries