Sant Martí va iniciar el seu procés evolutiu el 1992 coincidint amb els Jocs Olímpics que van permetre obrir Barcelona al mar i crear el port i el barri de la Vila Olímpica. Més tard, el 2004, el Fòrum de les Cultures va servir per acabar la transformació del litoral i va culminar amb el districte tecnològic del 22@. Aquesta nova fesomia va donar un nou impuls a la ciutat i la va situar a l’avantguarda de les capitals europees.
S’hi poden trobar naus antigues totalment reformades, com la fàbrica tèxtil de Ca l’Aranyó que des del 2009 conté el Campus de la Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra. Això sí, conserva l’estructura fabril original. També s’hi han construït tot un seguit d’edificis nous i moderns, com el Media-TIC o la Torre Agbar. Uns exemples clars de la renovació del districte.
Tots aquests canvis espectaculars que s’han produït a Sant Martí es poden descobrir amb l’itinerari guiat The Smart City, que es fa cada dia i surt des de plaça Catalunya i acaba al Mercat dels Encants, passant per múltiples llocs com la seu de Gas Natural, l’Auditori o la plaça de les Glòries.
Futur de Sant Martí
El proper repte que afronta el districte és exercir de nova centralitat urbana una vegada finalitzi la reforma de la plaça de les Glòries i el projecte Canòpia Urbana sigui una realitat. El Disseny Hub Barcelona, juntament amb el nou Mercat dels Encants, l’Auditori i el Teatre Nacional de Catalunya, convertiran el districte en el futur centre neuràlgic cultural de Barcelona.