La seu de BIMSA va acollir aquest passat 10 de gener l'acte administratiu d'obertura dels sobres que contenen les propostes o idees dels deu equips d'arquitectes que participen en el Concurs Internacional d'Idees per transformar Les Glòries.
A partir d’aquest moment, tots els projectes passen a disposició del Jurat, per a la valoració i tria del guanyador. Els deu projectes finalistes s'exposaran al públic al Barcelona Disseny Hub coincidint amb la publicació de la deliberació final del Jurat, a mitjans de febrer.
Deu projectes que recullen el Compromís de Glòries
El Concurs de Projectes Restringit per al Projecte Urbà de l’Espai Lliure de la Plaça de les Glòries Catalanes previst en el Compromís per Glòries signat el 2007, busca garantir la nova centralitat de la plaça, ordenar-ne la mobilitat fomentant el transport sostenible, maximitzar l’espai verd i reordenar els equipaments i habitatges previstos en el planejament.
En aquest sentit, els criteris bàsics del concurs assenyalen que l’espai lliure s’organitzarà preferentment en un sol pla, maximitzant l’espai verd que haurà de ser el més compacte possible. Pel que fa a la mobilitat, s’elimina el trànsit privat en superfície de tot l’àmbit, resolent el trànsit local amb la malla de l’Eixample, i deixant la Gran Via en túnel per al trànsit interurbà. A més la proposta ha de resoldre transitòriament el trànsit interurbà en superfície mentre no estiguin acabats els túnels segons el calendari previst per la Comissió Especial per a la Plaça de les Glòries i cal compactar els equipaments amb la possibilitat d’agrupar-los en peces multifuncionals per tal de generar una ordenació urbanística més coherent amb un parc a escala de ciutat.
Finalment, és imprescindible que els equipaments a projectar siguin els del Compromís de Glòries i cal prendre com a preexistència l’Escola Encants, actualment en projecte. De la mateixa manera, cal tenir en compte que aquesta nova edificació sigui coherent amb els volums edificats de l’entorn i tendeixi a col·locar-se de forma perimetral.
En els darrers mesos, els 10 equips multidisciplinars han elaborat les seves propostes per transformar aquest espai de 13 hectàrees i acabar amb el caràcter de nus viari que ha tingut fins ara la plaça. Les seves propostes han de recollir obligatòriament aquests criteris que fixa el Compromís per Glòries així com tenir en compte les aportacions que van fer els veïns i ciutadans durant les Jornades d’Implicació Ciutadana que van tenir lloc a finals de setembre, principis d’octubre.
El concurs té un pressupost de licitació de 331.648 euros (IVA exclòs), que inclou les primes de participació als concursants i l’import d’adjudicació al guanyador del contracte de serveis per a la redacció de l’avantprojecte per al Projecte Urbà de l’Espai Lliure d’urbanització de la Plaça de les Glòries Catalanes.
Unes propostes de “gran nivell”
El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha destacat “el gran nivell de qualitat de totes les propostes i el gran valor de la feina que fan els equips multidisciplinars”. Segons Vives “són propostes que mereixen ser explicades pel món i que seran totes elles exposades perquè els ciutadans puguin conèixer el gran treball fet”.
A partir d’ara el jurat, que presideix l’arquitecte de reconegut prestigi internacional i ex-alcalde de Curitiba, Jaime Lerner, disposa d’un mes per estudiar les propostes, veure que s’ajusten als requisits establerts per les bases del concurs, i es preveu que emetin un veredicte el pròxim 14 de febrer.
El jurat està format per 12 experts de diferents disciplines i 2 representants veïnals que hauran d’analitzar en diverses sessions deliberatives les propostes que han presentat els equips formats per arquitectes, enginyers, paisatgistes, joves, veterans, locals i internacionals.