En marxa les obres del nou passeig de la Gran Via sobre els túnels de les Glòries

22/01/2024

Imatge virtual del futur passeig de la Gran Via a Glòries.

Aquest dilluns, 22 de gener, comencen les obres que transformaran la gran via de les Corts Catalanes sobre els túnels viaris en un gran passeig, ple de verd i espais d’estada per al veïnat, que connectarà amb el nou parc de les Glòries. Amb l’obertura dels dos túnels a principis del 2022, aquesta artèria, per on circulaven milers de vehicles cada dia fins a aquell moment, va quedar completament buida. L’Ajuntament de Barcelona en va fer una urbanització provisional, amb pintura i mobiliari temporal, però ara arriba el moment de les obres definitives.

El Districte de Sant Martí dona el tret de sortida a la urbanització definitiva de la Gran Via, que passarà de ser una autopista urbana a ser un gran passeig de 21 metres d’amplada, que facilitarà la connexió entre els barris dels entorns. El nou espai que guanya la ciutat estarà caracteritzat per aquest ampli passeig central, que inclourà nombroses zones d’estada i de joc. En total, es renovaran gairebé 70.000 metres quadrats d’espai. Les obres que avui comencen són les de la banda de muntanya, que duraran un any. Un cop s’acabin, s’abordarà la banda de mar, que s’acabarà durant la primavera del 2026.

 

Voreres amples, un passeig de 21 metres i zones d’estada i de joc

A la banda on hi ha els edificis d’habitatges hi haurà una vorera que anirà dels 5,25 als 7,35 metres d’amplada, amb un cordó de serveis i un carril de plataforma única que integrarà el pas de bicicletes, el trànsit veïnal i els vehicles de serveis. A l’altra banda, la del centre comercial, hi haurà una vorera de 4 metres, un carril d’ús local i bicicletes i un espai per al tramvia desdoblat i busos en doble sentit. Per tant, s’hi prioritzarà la mobilitat sostenible, els recorreguts a peu i els usos ciutadans, a diferència de la configuració anterior a la posada en marxa dels túnels, quan hi havia vuit carrils per a vehicles.

I al centre de la Gran Via es crearà un gran passeig de 21 metres d’amplada que inclourà espais d’estada amb bancs i cadires, zones de joc i mobiliari lúdic. També es mantindran els elements de cal·listènia existents, que es reubicaran un cop acabin les obres. A més, també es configurarà un espai per a esdeveniments temporals, com fires o festes. La major part d’aquest espai s’urbanitzarà durant la primera fase d’obres.

Aquests espais tindran paviments amb colors clars, que permetran reduir l’efecte d’illa de calor a l’estiu. A més, s’afavorirà la gestió del cicle de l’aigua i s’instal·larà una nova il·luminació amb fanals a escala humana. Un cop acabi la situació de sequera s’hi plantaran quatre-cents arbres més.

Informa't

Si vols més informació omple el següent formulari
He llegit i accepto l'avís legal de protecció de dades

Segueix Les Glòries