Per mantenir en solfa aquest nou verd i garantir-ne el creixement i evolució fins al futur parc, els tècnics d'Espais Verds de l'Ajuntament despleguen un pla de manteniment integral a mida. L'objectiu és tenir en forma els prop de 500 arbres, més de 20.000 unitats de plantes als enjardinaments i 11.230 m2 de prat. En aquest post repassem la conservació del verd actual de Glòries i el seu manteniment. Pam a pam.
El pla de manteniment integral a la jardineria provisional de la plaça de les Glòries inclou les activitats destinades a conservar i millorar l’estat físic i qualitatiu de l’espai verd públic mitjançant l’aplicació d’un programa de manteniment específic, en el marc de les tasques de manteniment de la jardineria a la ciutat de Barcelona, d'acord amb la normativa vigent.
Com es preveu la conservació i el manteniment del verd d'un espai provisional? Albert Francolí, tècnic municipal responsable de la conservació del verd de Les Glòries, explica que la singularitat d'aquest espai (donada la provisionalitat i l'ús intensiu de l'espai) condiciona un tractament específic: "incorporar la innovació des de la mateixa renaturalització, respectar la provisionalitat de l'enjardinament i preveure la transformació i evolució del verd provisional al parc definitiu".
L'especificitat de Glòries és evident: arbres en contenidor que s'instal·laran al futur parc, plantacions d'alta resistència, de baix requeriment hídric i de poc manteniment, malles transpirables als parterres per evitar evaporació d'aigua, encoixinat procedent de restes de poda per retenir humitat i evitar males herbes, boques de reg instal·lades en diferents ubicacions de la plaça per subministrar aigua... etc. "El tipus de plantació està pensada per minimitzar necessitats de manteniment - tant humà com de recursos naturals- aprofitar la climatologia mediterrània i garantir l'estètica i embelliment de l'entorn" afirma Francolí, el tècnic referent.
Un exemple: al nou espai enjardinat ubicat al triangle Diagonal/Ciutat de Granada/Gran Via. Hi trobem 38 arbres (plantats en contenidors i als parterres), unes 1.800 unitats combinades d'enfiladisses Parthenocissus tricuspidata i Hedera hèlix. Cal destacat els canvis cromàtics amb les baixes temperatures de la Parthenocissus tricuspidata que adopta tonalitats groguenques, vermellosos o ataronjades fins a la seva caiguda. La Hedera hèlix és la heura de tota la vida que trobem als jardins tant públics com privats. També hi han unes 5.000 unitats de plantes vivaces: Gaura lindheimeri, Dianella tasmanica, Dianella revoluta, Lomandra longifolia i altres. El conjunt ofereix un agradable espai de passeig i per a l'estada. El futur parc, incorporarà aquests mateixos arbres, ja més crescuts. Jardineria d'avui amb previsió d'elements del verd del demà. Aquest espai compta amb reg de la xarxa freàtica, les espècies plantades tenen baix manteniment i la coloració i riquesa cromàtica l'aporten les espècies plantades.
Un segon exemple: per primera vegada en la jardineria de la ciutat un gran espai públic incorpora prats amb plantació d'alfals i altres pratenses (6.400 m2) i amb plantació d'esparceta (4.820 m2). Conformen l'anomenada Gran Clariana, ubicada als terrenys que ocupava l'antic mercat dels Encants Vells i integrada per vegetació mediterrània com gramínies, lleguminoses i papilionàcies. Un gran espai amb un sòl de materials reaprofitats fruit de l'enderroc i que, amb el pas del temps i les espècies plantades, es preveu regenerar de manera natural. La conservació i el manteniment de la Gran Clariana inclou treballs d'adob i fertilització d'aquest sòl, la sega o el reg. Per afavorir la floració, fructificació i sembra de les espècies silvestres, la sega es preveu després de la fructificació, d’abril a juny, segons espècies i climatologia, fet que permetrà la disseminació de les llavors.
Davant de la Gran Clariana, l'àrea lúdic esportiva compta amb plantacions de Lomandra i Daniella, espècies arbustives com Teucrium Fruticans "Azureum", Ceanothus Thyelflours, Salvia o Gravillea, entre d'altres. Cadascuna aporta color i diversitat en aquest espai, on també trobem arbrat de diverses espècies: Celtis Australis, Franxiunus Angustifolia o Mèlia Azedarach. Això sense oblidar el Jardí de les Espècies, amb exemplars de clima mediterrani com Pinus Pinea, Acer Campestris, Erytrina Crista-Galli, Laguna Petersonii o Populus Alba, entre d'altres.
A l'altra banda de la plaça, a la cruïlla dels carrers de Casp, Los Castillejos i la Gran Via, dues-centes alzines que formaven part de l’antiga plaça de les Glòries conformen el nou Jardí de les Alzines. Un espai ombrívol de 4.100 metres de vegetació i arbrat, amb 187 exemplars alzines i 15 tipuanes. Moltes d’aquestes alzines, es quedaran al futur parc, mentre que altres es trasplantaran a altres punts de la ciutat. Un sistema de reg automatitzat garanteix les necessitats específiques d'aportació hídrica d'aquests arbres.
Als entorns del DHUB els enjardinaments destaquen per la presència d'arbrat de nova plantació, planta vivaç, gespes i enfiladisses. Al parterre central ubicat a tocar de l'Umbracle hi trobem 12 exemplars de jacarandes (4 en contenidor i 8 plantats al parterre), així com més de 3.000 unitats de planta vivaç (Dianella, Liniope o Lomandra, entre d'altres). Pel què fa a la riquesa cromàtica i floral destaquem un grup de rosers ubicat a la plaça de Joan Moragas a tocar de l'edifici del DHUB: la Rosa “Caramba”, varietat de roser assilvestrat, caracteritzada per unes tiges amb moltes espines i que fan floracions amb pètals simples.