01/12/2020 - 12:37
L’Ajuntament de Barcelona es suma a aquesta celebració i al vespre s’il.luminarà la façana principal de color vermell en solidaritat amb les persones que pateixen la malaltia i els seus familiars i també en record dels que ja no hi son.
Com cada any, l’1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Sida, una data en la qual les entitats de Barcelona implicades amb aquesta malaltia organitzen activitats i l’Ajuntament els dóna suport. A més, el Consistori il·luminarà la façana de l’edifici de la Plaça Sant Jaume de color vermell en solidaritat amb les persones amb Sida i els seus familiars, i també en record dels i les que ja no hi són.
Al mateix temps, s’il·luminaran altres monuments i edificis de la ciutat, com l’Arc del Triomf, la façana del Palau de la Virreina, les Creus del Parc Güell i la Torre Baró, així com diverses fonts com les del Passeig de Gràcia amb la Gran Via, els Jardins de l’Aurora-Jardinets de Gràcia (Salmerón), la Font de Diana a la Gran Via amb el carrer Roger de Llúria i les fonts de la Rambla Catalunya, entre d’altres. I, finalment, més de 40 parcs i places de Barcelona.
A primera hora del matí, l’entitat Projecte dels Noms-Hispanosida ha desplegat, amb les principals autoritats de Catalunya i de Barcelona, dues seccions del Tapís Memorial de la Sida des de les balconades de l’Ajuntament de Barcelona i del Palau de la Generalitat de Catalunya, que presidiran durant tot el dia les diferents activitats que donen visibilitat a les persones que pateixen la Sida. Enguany, a causa de la pandèmia per la covid-19, la majoria d’activitats seran en format virtual.
Tot seguit, s’ha celebrat l’acte institucional al Palau de la Generalitat amb representants d’entitats i d’ institucions que treballen en l’àmbit de la Sida i amb presència de la Regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa. Enguany el lema del comunicat conjunt és: Compartim compromisos i respostes!
El Comitè 1 de Desembre, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, impulsa diferents activitats per tal de sensibilitzar la ciutadania i lluitar contra l’estigma que, encara avui, pateixen moltes persones afectades. Es tracta, també, de lluitar contra la intolerància i la por que engloba la malaltia.
Les darreres dades publicades a l’Informe de Salut 2018, elaborat per l’ASPB, fixen en 332 els nous diagnòstics de VIH amb una disminució del 12% respecte a l’any anterior i en 37 persones residents a la ciutat diagnosticades de Sida que també suposen un decreixement respecte a l’any 2017, en aquest cas del 28,5%. Continua la tendència al descens que es ve observant des de l’any 2012, però s’ha de de continuar treballant.
A Barcelona se segueix impulsant l’Estratègia compartida de Salut Sexual i Reproductiva de la ciutat de Barcelona, on administracions, entitats i societats científiques que intervenen en aquest àmbit treballen conjuntament des de la mirada dels drets sexuals i reproductius i la transversalitat per avançar amb una estratègia compartida per millorar la salut sexual de la ciutat.
L’Estratègia posa l’accent en la prevenció de les ITS i defineix, com una de les seves línies d’actuació prioritàries, l’impuls de la detecció precoç i la prevenció de les ITS, com la Sida. També es considera fonamental seguir treballant conjuntament per la promoció i la sensibilització vers els drets sexuals i reproductius. Un factor clau també és la lluita contra l’estigma, sobretot de les persones amb VIH/Sida.