24/08/2023 - 09:50
El proper 10 de setembre, el Departament de Salut Mental de l'Ajuntament de Barcelona, organitza una jornada que busca donar visibilitat al suïcidi i trencar el silenci que l’envolta.
El 10 de setembre, Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, les entitats que treballen l’atenció a l’entorn del suïcidi a Barcelona seran presents a la Placeta de Ramon Torres Casanova, on es podrà visitar de nou l’obra dels fotoperiodistes Jordi Otix i Manu Mitru, estrenada el mateix dia de 2022 a la plaça Universitat. “Silencis trencats. Parlem del suïcidi, vencem el tabú” és un projecte documental artístic participatiu, desenvolupat a través de converses amb diferents testimonis de manera individualitzada, per tal de conèixer, entendre i poder transmetre la seva experiència i el seu sentir, utilitzant el poder transformador de la fotografia per fer arribar aquestes veus al gruix de la societat.
Durant la jornada, també s’oferirà informació dels recursos i serveis impulsats en el marc de la Xarxa de prevenció del suïcidi de Barcelona i, a les 18:00h, es llegirà un manifest conjunt. El mateix dia, a partir de les 21:00h, la façana de l’Ajuntament de Barcelona (Plaça Sant Jaume) s’il·luminarà en commemoració del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi.
Els dies previs i posteriors a aquesta diada, les entitats que treballen en l’àmbit de la prevenció del suïcidi organitzaran activitats relacionades en diversos punts de la ciutat. Entre d’altres activitats, el 13 de setembre es presentarà la guia per la prevenció del suïcidi i es farà la lectura del manifest de la Xarxa dels Drets dels Infants en un acte organitzat pel Servei per a Adolescents i Famílies (SAIF), l’entitat Salut i Educació Emocional (SEER), la plataforma PDA Bullying i la Xarxa de Drets d’Infants. Es pot consultar tota la informació al programa d’actes.
La salut mental és un repte i una prioritat en les polítiques de salut de l’Ajuntament de Barcelona. A través del Pla de Salut Mental 2023-2030, el consistori impulsa una sèrie de mesures per la prevenció del suïcidi. Aquesta estratègia inclou el Telèfon de Prevenció del Suïcidi (900 925 555), impulsat en conveni amb la Fundació Ajuda i Esperança, telèfon obert les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, així com els dos punts d’atenció situats a l’espai d’informació i orientació Barcelona Cuida (Viladomat, 127), un adreçat a famílies i entorn de persones amb risc de suïcidi, per part de l’Associació Catalana de Prevenció del Suïcidi (ACPS) i l’altre per a persones supervivents a un suïcidi amb Després del Suïcidi – Associació de Supervivents (DSAS).
El pla també inclou la formació en prevenció del suïcidi a agents comunitaris i professionals dels diferents districtes mitjançant les taules de salut mental i a tota la plantilla de la Guàrdia Urbana de Barcelona.