Més de 4,5 milions d’euros per reforçar l’atenció primària i la salut comunitària

19/12/2023 - 14:38

Salut. El programa Barcelona Salut als Barris s’ampliarà a onze territoris més per reduir les desigualtats socials en salut.

Nova mesura de govern per reforçar l’accés a la salut amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels barcelonins i barcelonines i reduir les desigualtats socials en salut a la ciutat. La mesura preveu l’ampliació del programa Barcelona Salut als Barris (BSaB) a onze territoris més i s’acompanya de la millora dels equipaments d’atenció primària i comunitària (APiC).

La Mesura de govern sobre salut comunitària i atenció primària de salut a la ciutat de Barcelona, 2024-2030 se centra en quatre objectius:

  • Ampliar el programa de salut comunitària Barcelona Salut als Barris.
  • Potenciar l’accés als recursos i activitats dels barris a través de preinscripcions.
  • Treballar l’art i la creativitat com a eines de millora de salut per a la gent gran.
  • Reforçar actuacions per millorar la salut mental.

Barcelona Salut als Barris

El programa, coordinat per l‘Agència de Salut Pública (ASPB), es va posar en marxa l’any 2017 i actualment arriba a 26 barris de la ciutat. La mesura proposa que, a partir de l’any 2025 i de manera gradual fins al 2030, el programa s’implementi en onze barris més (Vilapicina i la Torre Llobeta, Hostafrancs, la Clota, el Camp de l’Arpa, el Clot, Montbau, Porta, Sant Antoni, Can Baró, el Parc i la Llacuna del Poblenou i Provençals del Poblenou).

Les accions que es desenvolupen en el marc del programa Barcelona Salut als Barris s’orienten a generar oportunitats saludables amb la comunitat, com activitats d’oci per a famílies, programes de salut a les escoles, primeres experiències prelaborals, promoció de la salut sexual i afectiva o taules i grups de treball per impulsar i coordinar projectes en comunitat.

Activitat física per millorar la salut i el benestar

Els equips d’atenció primària tenen en la prescripció social una eina per oferir alternatives a la medicalització per tractar malestars a través d’activitats de la comunitat. En aquesta línia, s’està preparant un projecte per fomentar l’activitat física com una eina fonamental per millorar la salut a través de l’esport.

La mesura permetrà implementar una xarxa coordinada entre agents sanitaris i centres esportius municipals per apropar l’activitat física a les persones derivades des dels centres de salut. Es preveu que el projecte es posi en marxa l’any 2025.

Art i creació per millorar la salut de les persones grans

El programa ArtGran ofereix a la gent gran activitats relacionades amb l’art i tallers participatius en sis museus i centres culturals de la ciutat. Els resultats de la prova pilot, en què van participar 63 persones de més de 70 anys, mostren millores pel que fa a l’alegria i la capacitat per fer les activitats diàries. A més, es redueix el sentiment de solitud en comparació amb les persones que no hi han participat.

La nova mesura proposa incorporar ArtGran en quinze barris més de la ciutat perquè se’n puguin beneficiar prop de 150.000 persones grans. Aquests barris són el Coll, la Salut, la Ribera, el Fort Pienc, el Poble-sec, Hostafrancs, la Bordeta, el Guinardó, Vilapicina, la Sagrera, la Clota, Porta, la Verneda, Sant Martí de Provençals i Vallbona.

Millorar la salut mental en població amb risc d’exclusió social

Es milloraran i s’ampliaran els projectes comunitaris que prioritzin la prevenció de conductes i substàncies addictives a través del Pla de drogues i addiccions de la ciutat de Barcelona, com el programa Contracorrent, per prevenir el consum de tabac, alcohol i cànnabis en la població adolescent, o Cara i Creu, per prevenir addiccions amb el joc d’apostes en estudiants de quart d’ESO.

La nova mesura també prioritza l’abordatge del malestar psicològic creixent en la població barcelonina, per això es vol impulsar un programa de primers suports en salut mental amb una formació adreçada a professionals dels serveis d’atenció i ciutadania que permeti millorar i enfortir les xarxes de suport social a la comunitat.