21/09/2022 - 13:09
Barcelona treballa en la línia de les comunitats amigables amb les demències per adaptar la ciutat a les necessitats de les persones amb Alzheimer i del seu entorn proper.
El 21 de setembre és el Dia Mundial de l’Alzheimer. Dia en que es vol conmemorar, donar a conèixer i visibilitzar la malaltia, així com sensibilitzar la ciutadania sobre aquest trastorn celebral degeneratiu. Un dia en que també es vol reconèixer el rol de les cuidadores i l’entorn més proper que tenen cures d’aquelles persones afectades per la malaltia. l’Alzheimer afecta un 5% de la població major de 60 anys, un 20% dels majors de 80 anys i un 30% dels majors de 90 anys.
Barcelona treballa en la línia de les comunitats amigables amb les demències per adaptar la ciutat a les necessitats de les persones amb Alzheimer i del seu entorn proper.
L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa caracteritzada per l’aparició lenta de símptomes que evolucionen al llarg dels anys. La persona que pateix la malaltia té oblits, es desorienta, deixa de comunicar-se i necessita ajuda per a les activitats del dia a dia. La demència afecta més de 46 milions de persones a tot el món i la majoria de casos són d’Alzheimer. A l’Estat espanyol, més de 800.000 persones pateixen Alzheimer, i a Catalunya hi ha 86.000 casos aproximadament.
La gran incidència d’aquesta malaltia, el valuós capital associatiu de Barcelona en l’àmbit de l’Alzheimer, i la voluntat de fer de Barcelona una ciutat cuidadora, va fer que l’Ajuntament posés en en marxa l’any 2018 la Taula Barcelona per l’Alzheimer, integrada per les següents entitats: AFAB – Associació de Familiars de malalts d’Alzheimer de Barcelona, Fundació Alzheimer Catalunya, Fundació ACE, Fundació Pasqual Maragall i Fundació Uszheimer. La Taula neix amb la voluntat de treballar de manera col·laborativa per tal d’aconseguir que Barcelona sigui una ciutat amigable per a les persones amb Alzheimer i el seu entorn.
Durant els darrers anys la Taula Barcelona per l’Alzheimer ha impulsat diversos projectes. En primer lloc s’ha elaborat la “Iniciativa Barcelona per l’Alzheimer”, amb la qual es pretén ajudar a sensibilitzar a la ciutadania, avançar en el reforç dels serveis municipals, contribuir a una millora de la informació, prevenció, orientació, atenció i cura de les persones amb Alzheimer i el seu entorn, donar suport a les entitats i promoure el treball en xarxa.
Així mateix, s’ha posat en marxa l’Infocanal BCN sobre Alzheimer, espai virtual de fàcil accés en el qual es poden trobar píndoles amb informació pràctica i actualitzada sobre la malaltia, així com sobre serveis i activitats de ciutat útils per a les persones amb Alzheimer i cuidadores i cuidadors.
En col·laboració amb la Taula, i dins del projecte municipal de Mapa d’actius en salut, l’Ajuntament també ha publicat un informació de manera agregada sobre l’ampli ventall d’actius de ciutat en l’àmbit de l’Alzheimer.
Més recentment, també s’ha realitzat una experiència d’anàlisi de com adaptar l’espai públic a les necessitats de les persones amb demències i el seu entorn. Aquesta experiència s’ha endegat al Districte de Les Corts, les conclusions s’han presentat a l’equip municipal d’arquitectes i seran compartides properament en unes jornades públiques.
A més a més, actualment s’està posant en marxa la Targeta Cuidadora, que es podrà sol·licitar a partir del 29 de setembre. Aquesta Targeta, que també contempla l’Alzheimer i altres demències, ofereix informació personalitzada i recursos i activitats adreçats a les persones cuidadores.
Totes aquesta actuacions volen contribuir a fer de Barcelona una ciutat adaptada i amigable per a les persones amb Alzheimer i el seu entorn, però també van en la línia de l’aposta municipal de posar les cures al centre de l’acció institucional i de la ciutat.