18/03/2024 - 18:51
Ja son unes 80 les pràctiques reconegudes durant els deu anys de trajectòria del projecte de Bones Pràctiques Socials, que busca identificar i difondre bones pràctiques en l’àmbit d'actuació de l’Àrea de Drets Socials.
Ja son unes 80 les pràctiques reconegudes durant els deu anys de trajectòria del projecte de Bones Pràctiques Socials, que busca identificar i difondre bones pràctiques en l’àmbit d'actuació de l’Àrea de Drets Socials.
En el marc de la VIII Jornada de Reconeixement de les Bones Pràctiques Socials, organitzada per l’Àrea de Drets Socials, Salut, Cooperació i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, deu experiències de l’àmbit de l’atenció social han estat reconegudes com a bones pràctiques. Amb aquestes ja son unes 80 les pràctiques reconegudes durant els deu anys de trajectòria d’aquest projecte.
La jornada ha comptat amb la conferència d’Amalio Rey com a expert en facilitació de processos que aprofitin la intel·ligència col·lectiva, i les pràctiques reconegudes han estat:
- El grup gran hort, un espai de trobada per a la gent gran per prevenir el sentiment de soledat.
- El programa d’activitats culturals d’estimulació cognitiva en centres residencials, per pal·liar l’impacte de la pandèmia en les persones grans mitjançant activitats d’oci, cultural i estimulació cognitiva.
- La promoció d’habitatge de lloguer i cessió d’ús per part d’entitats socials, en el marc de la col·laboració publico-social-comunitària per ampliar el parc d’habitatge públic.
- El Banc del moviment, una xarxa solidària que dóna accés a productes de suport per promoure l’autonomia i la vida independent.
- El projecte Odontologia social, que busca facilitar l’accés a l’atenció odontològica a persones en situació de vulnerabilitat.
- El projecte Alimenta, que intenta avançar en garantir el dret a l’alimentació d’una forma inclusiva i digna.
- El model per a l’abordatge i promoció de la salut sexual als Centres Oberts, amb l’objectiu de visibilitzar la salut sexual d’infants i adolescents en aquests centres.
- El telèfon de prevenció de la conducta suïcida, que parteix de la metodologia de l’escolta activa.
- Els centres cívics inclusius, que busca donar suport a la participació de les persones amb discapacitat i millorar l’accessibilitat d’aquests equipaments.
- Els APROP, allotjaments d’estada temporal de construcció ràpida, sostenible i de qualitat.
Afavorir l’aprenentatge i promoure l’avaluació
El projecte de les Bones Pràctiques Socials busca identificar, recollir i difondre bones pràctiques en l’àmbit competent de l’Àrea de Drets Socials, ja siguin pròpies municipals o en participació amb el tercer sector o altres administracions. Es busca destacar el coneixement de les persones professionals, afavorint l’autoreflexió, l’aprenentatge entre iguals, la rendició de comptes i promoure una cultura de l’avaluació.
Per “bona pràctica” s’entén les experiències o projectes que han obtingut bons resultats en un determinat context i que s’espera que, en contextos semblants, també permetin aconseguir resultats similars. Per formar part de les Bones Pràctiques Socials cal que una pràctica superi diversos criteris tècnics d’accés. L’equip de valoració, integrat per professionals de l’Àrea de Drets Socials, s’encarrega de valorar cadascuna de les que es presenten. Aquest disposa del suport metodològic i documental del món acadèmic, que complementa i enriqueix el procés.