Dia Mundial contra el càncer

04/02/2021 - 00:00

El 4 de febrer és el Dia Mundial contra el Càncer. Aquesta iniciativa està promoguda per la Union for International Cancer Control (UICC), l’organisme internacional que lidera i unifica aquesta convocatòria sota un mateix lema mundial.

Com cada any, el 4 de febrer se celebra el Dia Mundial contra el càncer, una jornada que té com a objectiu sensibilitzar la població sobre aquesta malaltia, posant especial atenció en la prevenció.

Des de l’Ajuntament de Barcelona es promouen una sèrie de programes amb la finalitat de millorar l’estil i la qualitat de vida de la nostra ciutadania. Amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) també s’impulsen actuacions per lluitar contra els factors de risc que augmenten les possibilitats que una persona pateixi una malaltia. Encara que  el sector mèdic  no aconsegueixi explicar perquè una persona desenvolupa la malaltia i una altra no,  els equips d’investigació han identificat factors específics que incrementen les possibilitats que una persona pateixi certs tipus de càncer.

A més, l’Ajuntament de Barcelona dóna suport a les entitats i associacions vinculades al càncer que treballen per acompanyar i millorar la qualitat de vida de les persones malaltes i les seves famílies. Aquest any, en el marc del Dia Mundial, el teixit associatiu ha hagut d’adaptar les seves activitats al context de pandèmia, però ha seguit funcionant de forma telemàtica.

Cal destacar el gran esforç i treball que les entitats relacionades amb el càncer han fet per la ciutat, sense deixar d’atendre en cap moment no només les antigues necessitats sinó també  les noves. I, com sempre, col·laborant amb l’Ajuntament per aconseguir-ho.

Com reduir el risc de patir càncer

Per reduir el risc de patir un càncer, és important:

  • Vida saludable: Segons l’OMS, un 30% de les morts es poden evitar amb una alimentació equilibrada, activitat física regular, la prevenció del sobrepès i l’obesitat i el no consum de tabac i d’alcohol.
  • Detecció precoç: Els programes de detecció precoç són efectius per al càncer de mama, de coll uterí i de còlon i recte. Però cal destacar la importància de la detecció precoç en qualsevol tipus de càncer; la detecció primerenca de càncer permet tractar el tumor en etapes inicials de la malaltia augmentant les possibilitats d’aconseguir un tractament curatiu.
  • Universalitat del tractament: Tothom té dret a rebre tractaments efectius i serveis d’atenció de qualitat, en igualtat de condicions i sense que això provoqui dificultats econòmiques.
  • Millorar la qualitat de vida: Cal reduir el màxim possible l’impacte físic, mental i emocional del càncer en la vida dels malalts i familiars.

Les dades del càncer

A Catalunya, el tumor més freqüent en els homes és el càncer de pròstata, seguit del colorectal i el de pulmó, mentre que en les dones, el càncer de mama és el tumor més freqüent, seguit del colorectal i el de coll uterí. Encara que en els últims anys la prevalença del càncer de pulmó en dones ha augmentat de manera exponencial,  la incorporació de la dona a l’hàbit del tabac està rere aquest augment.

Segons les darreres estimacions, en els propers anys es preveu que el nombre de casos creixi a Catalunya de forma rellevant. Pel que fa als homes, s’incrementarà en 1.132 casos  al 2025, i en 1.831 en el cas de les dones. Tanmateix, el més significatiu és el progressiu envelliment dels pacients diagnosticats de càncer. Globalment, 4 de cada 10 pacients seran diagnosticats de càncer amb més de 75 anys, això també impacte en el nombre de morts, ja que hi haurà més morts per càncer a edats més avançades.