Dia Mundial de l'Encefalitis

18/02/2021 - 10:24

El 22 de febrer es commemora el Dia Mundial de l'Encefalitis, una jornada que té per objectiu informar a la ciutadania sobre què és aquesta malaltia, quina és  la causa, com prevenir-la i, sobre tot, la forma més adequada de tractar-la.

El 22 de febrer es commemora el Dia Mundial de l’Encefalitis, una jornada que té per objectiu informar a la ciutadania sobre què és aquesta malaltia, quina és  la causa, com prevenir-la i, sobre tot, la forma més adequada de tractar-la.

A nivell mundial es porta a termela campanya  “Llum, càmeres, acció” impulsada per l’ Encefalitis Society, en el marc del que s’anomena el World Encephalitis Day. S’utilitza  l’etiqueta #RED4WED a les xarxes socials s’il·lumina de vermell llocs emblemàtics de diferents ciutats del món. Barcelona s’ adhereix a aquesta campanya  il·luminant de color vermell diferents fonts de la ciutat.

Pel que fa al tractament de la malaltia, cal destacar que a l’Hospital Clínic de Barcelona, hi ha un equip d’investigadors liderats pel doctor Josep Dalmau, professor d’investigació ICREA i a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), que és referent mundial en l’estudi de les encefalitis autoimmunes i pioner en el descobriment d’un nombre important d’anticossos antineuronals.

L’Ajuntament de Barcelona  dona suport i promou una sèrie de programes amb la finalitat de millorar l’estil i la qualitat de vida de la nostra ciutadania. Programes que es fan amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), on es realitzen diferents  plans que tenen com a finalitat lluitar contra factors de risc que augmenten o disminueixen les  possibilitats que una persona pateixi aquesta malaltia.

Què és l’encefalitis?

L’encefalitis és una malaltia que comporta una inflamació del sistema nerviós central, fonamentalment del cervell (encefalitis) però també pot afectar per proximitat a les meninges (meningoencefalitis) i a la medul·la espinal (encefalomielitis). Encara que les seves causes són variades, la més freqüent continuen sent els virus.

Tot i que l’encefalitis és una malaltia poc freqüent, cada any es diagnostiquen uns 600 nous casos d’encefalitis (0,5-7 casos per cada 100.000 habitants a l’any), i es produeixen molts més casos que no s’arriben a diagnosticar perquè els pacients presenten símptomes atípics, o no s’identifica l’agent causant.

Un diagnòstic ràpid i l’inici de tractament precoç poden evitar les considerables seqüeles que pot causar aquesta malaltia en els pacients supervivents.

Quadre clínic de l’encefalitis

El quadre clínic característic de l’encefalitis consisteix en:

  • febre
  • alteració del nivell de consciència
  • mal de cap
  • crisis epilèptiques
  • diferents tipus de dèficits neurològics, depenent de les parts del cervell més afectades (problemes per parlar, paràlisi o alteracions de la sensibilitat, alteracions visuals…).

Existeixen molts microorganismes capaços de produir encefalitis, però els virus són els més freqüents, per sobre dels bacteris i altres agents. Els casos més habituals són els produïts per la família dels virus herpes, els enterovirus i altres virus transmesos per animals (mosquits, paparres, animals amb ràbia…). Els virus del xarampió, les galteres o la rubèola també poden causar encefalitis molt greus en les persones no vacunades. Una encefalitis greu no tractada de manera precoç pot resultar mortal o deixar seqüeles permanents.

Encara que en la majoria dels casos l’encefalitis és una malaltia que es pot curar sense pràcticament cap mena de tractament, és important saber com prevenir-la, perquè en casos molt greus pot deixar seqüeles com pèrdua de la memòria, alteracions del comportament i, fins i tot, dèficit en el moviment.

La millor manera d’evitar aquesta malaltia és fent canvis senzills en els nostres hàbits de salut, com ara:

  • evitar ingerir aigua i aliments en mal estat
  • utilitzar preservatiu en les relacions sexuals esporàdiques
  • rentar-se les mans sovint
  • protegir-se davant picades d’insectes, especialment en climes tropicals, o mossegades d’animals portadors
  • vacunar-se de forma deguda quan farem viatges
  • vacunar a animals domèstics i, especialment, vacunar als nostres fills.