La campanya ‘Jo tampoc estic bé’ se centra en la dificultat per demanar ajuda davant del malestar psicològic

23/02/2021 - 12:40

Els missatges de la campanya impulsada per l’entitat Obertament interpel•len de forma directa a les persones que poden trobar-se en una situació de patiment emocional per a què reflexionin sobre la pròpia salut mental

Amb l’objectiu de trencar amb l’estigma de les persones que pateixen malestar emocional i donar-los eines,  l’entitat Obertament ha posat en marxa la campanya Jo tampoc estic bé.

La campanya, que arriba quan ja fa un any de l’esclat de la pandèmia per la Covid-19, encoratja les persones mitjançant el reconeixement i normalització del seu malestar i reivindicant la necessitat de fer un pas endavant per afrontar el problema. Estarà activa des del 22 de febrer fins el 31 de març, i ofereix diversos recursos, entre els quals destaca un test d’autoavaluació, eines sobre com iniciar una conversa de salut mental i informació útil per demanar ajuda.

Es preveu que la crisi provocada per la Covid-19 tingui un impacte negatiu en la salut mental de la població general i que aquest tingui un efecte durador, el que ja s’ha anomenat com a pandèmia silenciosa o fatiga pandèmica. Pors, preocupacions i estrès són les respostes normals a amenaces reals però també quan estem exposats a incerteses.

La majoria dels estudis sobre l’impacte de confinaments assenyalen efectes psicològics negatius, incloent l’aparició de símptomes d’estrès posttraumàtic. Segons un estudi de l’Agència de Salut Pública del Departament de Salut i ESADE que ha avaluat l’impacte del confinament sobre la salut mental de la ciutadania de Catalunya, es triplica el percentatge de població que refereix simptomatologia de depressió o malestar emocional durant el confinament. Aquesta dada ha posat en alerta els professionals de la salut els quals reclamen més responsabilitat i conscienciació de la societat d’aquesta problemàtica.

La Covid-19 ha trastocat la vida de tothom i especialment la de la gent més jove que, segons els pediatres, són qui més pateixen l’ansietat pel futur. Poder parlar obertament del seu malestar és més urgent que mai.

Obertament és una entitat que lluita contra l’estigma i la discriminació de les persones que pateixen algun trastorn de salut mental, i forma part de la Taula de Salut Mental de Barcelona, impulsada per l’Ajuntament.

 

 

Més informació