15/11/2022 - 17:39
Salut. També és la primera causa d’inici de tractaments per trastorn de consum de substàncies psicoactives als centres d’atenció i seguiment.
Segons la darrera Enquesta de salut de Barcelona (2021), el consum d’alcohol a la ciutat ha augmentat de manera notable en els darrers anys. L’any 2021 el consum d’alcohol de risc va ser del 7,9% en dones i del 14,1% en homes, quan el 2016 era del 4,2% i del 9%, respectivament. L’alcohol és la primera causa d’inici de tractaments per trastorn de consum de substàncies psicoactives als centres d’atenció i seguiment (CAS) a les drogodependències de Barcelona.
Es considera de risc el consum de 17 unitats setmanals o més en dones i de 28 unitats setmanals o més en homes. El consum de 5 o més consumicions seguides més d’un cop al mes es defineix com a consum compulsiu. Cal tenir en compte que una copa de vi, una cervesa, un cigaló o un xopet equivalen a una unitat i una copa o combinat amb whisky o un licor similar equival a dues unitats. Pel que fa al consum compulsiu, l’any 2021 va ser del 6,9% de les dones i del 13,2% dels homes, mentre que el 2016 els percentatges eren del 3,3% i el 8,3%, respectivament.
Primera causa d’inici de tractaments
L’any 2021 es van produir a la ciutat 1.117 inicis de tractament en dones i 3.066 inicis de tractament en homes. El 54,9% dels inicis en les dones i el 43,5% dels inicis en els homes van ser pel consum d’alcohol. Pel que fa a l’edat en què es comencen els tractaments, la mitjana d’edat és de 48 anys tant en homes com en dones.
El consum d’alcohol, un acte molt acceptat
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) recorda que l’alcohol és la substància més consumida tant entre els joves com entre la població adulta i un dels principals factors de risc de mortalitat al món. A més, l’abús de l’alcohol es relaciona també amb conductes de risc i situacions de violència. En el nostre entorn el seu consum està molt acceptat i sovint banalitzat.
L’abordatge d’aquesta problemàtica és una prioritat per a la salut pública i fa temps que s’hi treballa amb accions preventives, com programes de prevenció escolars o als barris, a través d’una estratègia de ciutat que es recull en el Pla sobre drogues i addiccions de Barcelona 2021-2024 i en els anteriors.
A Barcelona hi ha tota una xarxa de recursos públics amb 15 centres d’atenció i seguiment a les drogodependències i el Servei d’Orientació sobre Drogues (SOD), dirigit a joves de 14 a 21 anys i també a les famílies, on es pot trobar assessorament i ajuda professional.