Recomanacions per afrontar la mort d’una persona estimada durant la covid-19

21/12/2020 - 14:09

Salut. La Taula de Salut Mental de l’Ajuntament de Barcelona publica una guia amb consells per afrontar la pèrdua en temps de pandèmia

Les mesures de prevenció de la covid-19 han canviat molts costums socials, entre els quals està la manera d’acomiadar-nos dels éssers estimats. Aquest fet pot trasbalsar emocionalment les persones que s’han d’enfrontar a la mort d’una persona propera. Què es pot fer quan no és possible acomiadar-se’n personalment? Com es pot afrontar el dol sense haver pogut fer l’enterrament? Com cal explicar-ho a la família i, en especial, als més petits?

La Taula de Salut Mental de l’Ajuntament de Barcelona i el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) han elaborat una guia amb recomanacions per reconfortar, oferir algunes alternatives i guiar davant la pèrdua en un moment excepcional com aquest. Ara més que mai, personalment o telemàticament, serà primordial fer servir el suport, l’acceptació, la calma i l’empatia.

La guia recull recomanacions per als diversos moments en què s’enfronta la persona que perd un ésser estimat: l’hospitalització i procés de malaltia de la persona, la comunicació de la mort a la resta de familiars i amics, el ritual de comiat i el procés de dol. I tot això tenint en compte el context  d’aquestes dates nadalenques i les reaccions dels membres de la família, sobretot dels infants i els adolescents. La guia també dedica un apartat als i a les professionals de la salut que, tot i estar acostumats a conviure amb la mort, els pot afectar emocionalment aquest moment excepcional.