Setmana Mundial de la Donació de Plasma del 4 al 10 d’octubre

07/10/2021 - 12:07

Per primera vegada es podrà donar plasma a l’Ajuntament de Barcelona, on hi haurà una marató i un acte central el dia 8 d’octubre

El proper 8 d’octubre s’organitza la primera Marató de Donació de Plasma a l’Ajuntament de Barcelona. Els ciutadans podran donar al Saló de les Cròniques, a l’edifici de la Plaça Sant Jaume, on es preveu sumar unes 70 donacions.

A més, també es pot donar plasma a qualsevol dels hospitals de Catalunya, on també es pot donar sang, i s’organitzen campanyes mòbils a diferents poblacions del territori català. Al web donarsang.gencat.cat/plasma es pot reservar cita per donar plasma a qualsevol dels punts habilitats.

L’objectiu de tota la Setmana és arribar a les 1.000 donacions, el doble que una setmana normal. La Setmana clourà amb una campanya especial de donació de plasma al Palau Robert de Barcelona, en què es farà el recompte final de donacions.

Per poder donar plasma, cal connectar-nos a una màquina, anomenada separador cel·lular, que es queda amb aquest líquid i ens retorna al nostre cos els glòbuls vermells. La donació dura entre 45 i 60 minuts i cal que el donant tingui unes venes una mica més gruixudes que per donar sang.

Sobre la donació

Prop de 13.500 persones han fet 24.962 donacions de plasma durant l’últim any, la xifra més alta des de que es fan donacions d’aquest tipus. Malgrat això, cal arribar a 60.000 donacions anuals per ser autosuficients. Amb aquestes donacions, tindríem prou plasma a Catalunya per obtenir proteïnes i elaborar medicaments que són vitals per a alguns malalts.

Les necessitats de plasma per transfusió en cas d’accidents, hemorràgies agudes o trastorns de la coagulació estan cobertes a partir de la donació altruista. També estan cobertes les necessitats d’hemoderivats, medicaments elaborats a partir de les proteïnes del plasma. Una gran part a través de la donació altruista de plasma a Catalunya i l’altra amb hemoderivats que venen del plasma obtingut de donacions en altres països, com els Estats Units. Per evitar la dependència d’altres països, el Banc de Sang ha impulsat un programa de donació per assolir 60.000 donacions de plasma anuals.

Des que va començar el programa, l’any 2017, les donacions han passat de 13.800 a les 27.000 amb què es preveu acabar aquest 2021. Gràcies a aquestes donacions, som autosuficients en Albúmina, Factor VIII, Factor IX i cobrim un 38% de les necessitats d’immunoglobulines.Les immunoglobulines són les proteïnes més necessitades, ja que són vitals per a pacients que tenen poques defenses –immunodeprimits– i que no tenen capacitat per lluitar contra les infeccions.

Més informació