A nivell de ciutat, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), ha organitzat una jornada de reflexió entorn de l’impacte de la pandèmia de Covid-19 en l’autonomia i la vida independent de les persones amb discapacitat i el paper de la tecnologia al servei de la garantia de drets.
A més, s’han elaborat uns vídeos de sensibilització on barcelonins i barcelonines amb discapacitat expliquen, en primera persona, el seu procés d’aprenentatge per a una vida independent.
Aquestes iniciatives se sumen a les activitats que les entitats de l’àmbit de la discapacitat organitzen als districtes de la ciutat, la majoria en format virtual i amb un marcat to reivindicatiu.
Consulteu el programa d’activitats.
Jornada: “El dret a l’autonomia personal en temps de Coronavirus”
La jornada tindrà lloc el 3 de desembre de les 10.30 a les 13.30 hores, en format virtual i amb inscripció prèvia. Es duran a terme tres taules de conferències i debats, amb la participació de representants d’entitats, d’universitats i d’institucions del sector per abordar:
- L’impacte de la Covid-19 en les persones amb discapacitat.
- La tecnologia al servei dels drets de les persones amb discapacitat.
- Presentació de la Càtedra UOC-COCEMFE per a l’Autonomia Personal i Salut Digital.
Consulteu el programa de la Jornada
Inscripcions
Vídeos de sensibilització entorn el dret a la vida independent
L’Ajuntament de Barcelona ha realitzat tres vídeos de sensibilització on s’hi expliquen històries d’autonomia personal, per trencar estigmes i reivindicar el dret a una vida independent.
El Roger, la Ruth i la Paula expliquen el seu pas per un pis d’aprenentatge per a una vida independent, un projecte pilot adreçat a persones amb discapacitat intel·lectual impulsat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat conjuntament amb el Districte de les Corts de l’Ajuntament de Barcelona, la Plataforma d’entitats de persones amb discapacitat de Les Corts i la Coordinadora Pro-persones amb discapacitat de Les Corts.
L’objectiu era oferir a les persones amb discapacitat una primera experiència de convivència fora del domicili familiar, amb suport professional personalitzat, per preparar-les i formar-les en l’adquisició d’aquelles habilitats i competències necessàries pel desenvolupament del seu propi projecte de vida personal autònom i independent i potenciant la seva inclusió social plena.
Enllaços als vídeos amb mesures d’accessibilitat comunicativa:
El Roger té dret a una vida independent:
- Audiodescripcció i subtítols: https://youtu.be/fUMl5rNI330
- Llengua de signes i subtítols: https://youtu.be/z-olnMk3P8o
La Ruth té dret a una vida independent:
- Audiodescripcció i subtítols: https://youtu.be/Yi14dQnbbCA
- Llengua de signes i subtítols: https://youtu.be/tR973FE32vE
La Paula té dret a una vida independent:
- Audiodescripcció i subtítols: https://youtu.be/IhcyrZBQOPY
- Llengua de signes i subtítols: https://youtu.be/zNXPfhtb40k
El dret a una vida independent
L’article 19 de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat reconeix el seu dret a viure de forma independent i a ser incloses a la comunitat.
La vida independent implica que la persona amb discapacitat o diversitat funcional:
- Escull lliurament el seu projecte de vida i se li reconeix el dret a fer-lo realitat.
- Se li reconeix la seva capacitat de prendre decisions, segons les seves pròpies normes i preferències.
- Té accés a un sistema de suports que l’ajuden a fer efectiu el seu dret a la vida independent i a la seva inclusió a la comunitat, com ara l’assistència personal, domòtica i altres ajuts tècnics per fer accessible l’habitatge, etc.
- Viu en un entorn físic i comunicatiu accessible, de tal manera que pot accedir i gaudir plenament de tots els serveis i de totes les instal·lacions comunitàries, en igualtat de condicions.
L’Ajuntament treballa per fer efectiva la Convenció i, per tant, fomenta l’autonomia personal i la vida independent a través de projectes d’atenció, d’acompanyament, d’habitatge, d’inclusió laboral i d’accessibilitat que es promouen des de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i es treballen de manera transversal amb els departaments i els districtes de la ciutat