Des de l’any 2015 l’estratègia municipal d’habitatge públic s’ha centrat a revertir les polítiques que durant dècades han prioritzat la venda d’habitatge públic d’obra nova. L’impuls a un nou model d’habitatge amb fórmules de lloguer assequible, dret de superfície i cohabitatge garanteix el control i la titularitat pública, fonamentals per defensar el dret a l’habitatge de totes les persones.
Més construcció d’habitatge públic que mai
Les 34 promocions en construcció suposen un màxim històric, ja que mai s’havien posat en marxa tantes obres noves. Dels 2.329 pisos, l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) en destinarà fins al 80% a lloguer social i assequible, un percentatge que permetrà fer créixer el parc públic d’habitatge, fonamental per combatre la gentrificació i l’especulació immobiliària i garantir l’accés a una llar a les persones més vulnerables.
Els 2.329 habitatges es troben en la fase final del procés de producció, i es preveu que tots estiguin finalitzats el 2024. Els pisos es distribuiran de la manera següent:
- Lloguer assequible: 1.782 habitatges.
- Persones afectades per processos urbanístics: 154 habitatges.
- Dret de superfície durant 75 anys: 304 habitatges.
- Cohabitatge: 89 pisos.
Territorialment, les promocions se situen a:
- Ciutat Vella: 1 promoció, 8 habitatges.
- L’Eixample: 2 promocions, 285 habitatges.
- Sants-Montjuïc: 4 promocions, 446 habitatges.
- Gràcia: 3 promocions, 145 habitatges.
- Nou Barris: 5 promocions, 257 habitatges.
- Sant Andreu: 9 promocions, 675 habitatges.
- Sant Martí: 10 promocions, 513 habitatges.
- El Poblenou: 20 habitatges.
- El Parc i la Llacuna del Poblenou: 60 habitatges.
- El Besòs i el Maresme: 208 habitatges.
- Provençals del Poblenou: 155 habitatges.
- La Verneda i la Pau: 70 habitatges.
A més dels habitatges de nova construcció, el parc públic d’habitatge també s’amplia mitjançant la compra de pisos del mercat privat, que fins avui arriba a 900 habitatges. Paral·lelament, l’operador mixt Habitatge Metròpolis Barcelona, conjuntament amb l’Àrea Metropolitana, construirà fins a 2.250 pisos de lloguer assequible i, a través del conveni amb fundacions de l’habitatge social i cooperatives, es construiran 1.000 habitatges més de lloguer i cohabitatge.
L’objectiu del parc d’habitatge públic
Per avaluar el ritme constructiu, els 2.239 pisos en obres a la ciutat signifiquen un volum equivalent al 30% dels 7.500 que componien el parc públic d’habitatge el 2015, sense comptar les promocions ja enllestides i les compres dels darrers sis anys.
A més, la inversió de 316 milions d’euros en construcció d’habitatge públic generarà més de 3.350 llocs de feina en el context postcovid, de forta necessitat al sector de la construcció, i que són fruit de l’aliança entre el sector públic i tots els professionals i empreses.
L’esforç conjunt de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació i de l’Ajuntament de Barcelona és imprescindible per assolir els objectius del Pla pel dret a l’habitatge 2016-2025 de doblar el parc públic d’habitatge per arribar a la xifra de 12.000 habitatges públics a la ciutat.