El reconeixement als joves autors i autores que han participat en la 6a edició del Premi Jove de Còmic Sant Martí per a la prevenció i l’erradicació de la violència masclista s’ha celebrat en el marc del 25N, el Dia internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones. Durant l’acte, s’han atorgat els premis del jurat professional i també els premis del públic, tant en la categoria A (obres fetes per joves de 16 a 25 anys) com en la categoria B (còmics realitzats per menors de 16 anys).
Premis del Jurat
En la categoria A, ha resultat guanyadora l’obra Has de mirar, de Catalina Belén Reina Larraín, per fer visibles i denunciar les múltiples formes i manifestacions de les violències masclistes, incloent-hi la LGTB-fòbia, i per l’originalitat del punt de vista, els gràfics, el color i l’ús de la imatge. Ha rebut una menció especial el còmic 16 setmanes, de Miguel Martos González, per donar visibilitat i denunciar el fenomen de la violència no visible, fomentar la reflexió sobre el valor del treball reproductiu i productiu i per la definició i caracterització dels personatges.
En la categoria B, ha resultat guanyadora l’obra Divididis, de Daviane Llamas, per donar visibilitat a les formes més subtils i arrelades de violències masclistes i com aquestes impacten en les persones, especialment en les dones. També per l’originalitat gràfica i per la resolució en forma de disconformitat i denúncia del personatge protagonista. Ha rebut una menció especial el còmic Todos somos iguales?, de Catalina Antonio Mendizábal, per donar visibilitat al debat sobre la igualtat entre dones i homes, tot mostrant la diversitat i riquesa individual en les expressions artístiques dels personatges i per l’ús dels gràfics i dels colors.
El jurat de l’edició d’enguany ha estat format per: Lorena Domínguez, consellera de Feminismes i presidenta del jurat; Elina Norandi, professora d’Història de l’Art en l’Escola Superior de Disseny i d’Art Llotja Barcelona; Mireia S. Albrich, humanista i gestora cultural especialitzada en cultura feminista i sensibilització de les violències masclistes; Anna Winkelmann, membre del secretariat del Consell de Joventut de Barcelona; Clara – Tanit Arqué, il·lustradora i autora de còmics; Esteve Segura, tècnic del Centre de Masculinitats; Gemma Ariza, representant de Norma Editorial; Àgueda Sánchez, representant de les Biblioteques de Barcelona; Dora Escobar, membre del Consell de les Dones.
Premis del Públic
- Categoria A: El huésped, de Pedro Soler Martínez.
- Categoria B: Divididis, de Daviane Llamas.
L’acte ha estat conduït per l’actriu Sara Sansuan. Durant els parlaments, han participat la presidenta del Consell de Districte, Marilén Barceló; la tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Justícia Global i Feminismes i LGTBI, Laura Pérez; i la presidenta del Consell de les Dones de Sant Martí, Inma Bajo.
L’escriptora Maria Sevilla ha estat l’encarregada fer l’aportació cultural amb una sèrie d’actuacions poètiques. Ha destacat també el diàleg que han mantingut diverses creadores de còmic amb membres del Consell de les Dones de Sant Martí. Ha tancat l’acte Lorena Domínguez, consellera de Feminismes i LGTBI del Districte.
En l’edició d’enguany, s’han presentat 9 obres, 5 en la categoria A i 4 en la categoria. Els còmics a concurs es poden consultar en el web del districte:
VI Premi Jove de Còmic Sant Martí – Obres presentades
Els premis del jurat han consistit en còmics i novel·les gràfiques. A més, la persona guanyadora en la categoria A ha rebut un premi en metàl·lic de 1.000 €; i la guanyadora en la categoria B, una tauleta gràfica. Els i les joves autores dels còmics premiats pel públic han estat obsequiats amb un curs intensiu de còmic, a més d’un lot de còmics i novel·les gràfiques.
Per què aquest premi?
Aquest certamen, organitzat pel Districte de Sant Martí i la Regidoria de Feminismes, té com a finalitat sensibilitzar adolescents i joves sobre el fenomen de la violència masclista i implicar-los en la lluita per l’erradicació de les discriminacions de gènere i en la creació de nous imaginaris igualitaris no sexistes a través del llenguatge del còmic, en el marc de la cultura de la pau i la no violència.
Els còmics han de tenir com a finalitat denunciar el fenomen de la violència masclista i contribuir a la seva prevenció i erradicació, tot mostrant les desigualtats i discriminacions per raons de gènere.
El Concurs compta amb la col·laboració de l’Escola Joso – Centre de Còmic i arts visuals-, Norma Editorial i la Cooperativa Trama SCCL.