Al mercat, al carrer o a l’escola, el teu català suma

22/02/2023 - 14:42 h

S’ha presentat la campanya “El teu català suma” amb l’objectiu de restablir els vincles emocionals amb la llengua per part de la ciutadania i estimular-ne l’ús. Una de cada quatre persones que viu a la ciutat només parla en castellà i un 27% utilitza molt poc el català.

A través d’una “C+” representada de diferents maneres, la campanya “El teu català suma” vol fer visible aquesta gran varietat, no només dialectal, que ofereix el parlar de les persones que formen la societat barcelonina i animar la ciutadania a fer-ne ús sense embuts en el dia a dia, de festa, al comerç, a l’escola, a la feina o a les xarxes socials.

Un total de 68 accions per promoure la llengua

La iniciativa “El teu català suma forma part d’un pla que inclou 68 accions per al foment de l’ús del català a la ciutat de Barcelona, l’aportació municipal al Pacte nacional per la llengua, impulsat per la Generalitat de Catalunya.

Les propostes recollides en les 68 accions per promoure l’ús del català s’estructuren en dotze àmbits: la gestió interna de l’Ajuntament en l’àmbit polític i en l’institucional, la comunicació amb la ciutadania, l’atenció ciutadana, l’educació, els esports, l’economia, la cultura, l’àmbit científic i universitari, la salut, la joventut i l’oci.

Entre les accions destacades al pla hi ha la creació del Dia de la Llengua a Barcelona; vetllar perquè el català sigui la llengua per defecte en les intervencions de l’alcaldessa i dels regidors, la publicitat institucional i els canals informatius de l’Ajuntament; l’impuls d’un concurs de creació de continguts digitals en català, i la creació de l’Oficina de la Llengua Catalana.

El català retrocedeix a la ciutat

L’Enquesta d’usos lingüístics de la població (2018) revela que a la ciutat de Barcelona només el 29,3% del veïnat utilitza el català de manera habitual. Entre els joves el percentatge és inferior, un 28,4% segons l’Enquesta de la joventut de Barcelona (2020), una xifra que baixa més d’un 7% respecte al 2015.

Més informació