El Campus Diagonal-Besòs de la UPC, ja en terrenys de Sant Adrià del Besòs, acull durant dotze mesos tres mòduls gegants pensats per adaptar-se a edificis d’habitatges existents. Durant aquest temps s’hi valoraran els impactes en salut, confort, resiliència urbana, eficiència energètica, economia circular i biodiversitat a través d’un sistema de sensors.
Són estructures de fusta o metàl·liques que afegeixen una nova façana als edificis que els permet guanyar espai nou (balcons, noves estances o zones comunitàries) o millorar-ne l’aïllament i l’impacte del sol. També plantegen estructures als terrats per posar-hi panells solars, cobertes verdes o per captar i reutilitzar l’aigua de la pluja.
A través d’aquests prototips de construcció industrialitzada -és a dir, que es poden fer de manera senzilla, ràpida i econòmica-, es podrà millorar el confort, les condicions d’habitabilitat i la sostenibilitat dels edificis actuals i reduir així les emissions de CO₂ i els consums energètics.
Són els projectes ALIGRA, Regenerar Barcelona i InnoFAB, guanyadors de la convocatòria de l’Institut Municipal de l’Urbanisme i la Fundació Bit Hàbitat per innovar en els programes municipals de regeneració urbana.
La convocatòria d’aquest repte ha suposat una inversió de més de 410.000 euros per donar suport financer als projectes que ara es provaran.