La nova campanya dona a conèixer a la ciutadania la important tasca que desenvolupen els serveis d’extinció d’incendis pel que fa a la prevenció de sinistres en general, i d’incendis en particular. Un dels principals objectius és explicar els recursos amb què compta per fer-ho, i quines mesures es poden prendre per prevenir aquesta tipologia d’incendi, que és la que afecta més directament la ciutadania.
L’àrea de Seguretat i Prevenció de l’Ajuntament i el Districte de Sant Martí organitzen una trobada informativa el dilluns 7 de febrer a les 18 h per videoconferència amb l’objectiu d’exposar uns consells bàsics que poden contribuir a la prevenció dels incendis domèstics.
Sessió informativa de prevenció d’incendis domèstics
Dilluns 7 de febrer, a les 18 h
(per assistir-hi com a persona espectadora, només cal fer clic en l’enllaç superior)
Hi haurà la possibilitat de participar en el torn obert de paraules per formular consultes o exposar les inquietuds sobre aquest tema. Per poder-hi intervenir, cal inscripció prèvia, que es pot formalitzar a través del formulari següent:
FORMULARI D’INSCRIPCIÓ al torn obert de paraules
Les persones inscrites rebran l’enllaç de connexió a la videoconferència el mateix dia de la sessió abans de les 14 h a través d’un mail enviat a la mateixa bústia consignada en el formulari.
Consells bàsics de prevenció
Els Bombers de Barcelona proporcionen una sèrie de consells per evitar que es produeixi un incendi a casa:
- No sobrecarregar els endolls múltiples.
- Allunyar els aparells de calefacció a un metre de mobles i roba.
- Deixar fora de l’abast dels infants els llumins o els encenedors.
- Instal·lar un detector de fums: són econòmics i efectius.
- Vigilar qualsevol foc encès (cuina, espelmes, etc.) i apagar-los tots abans de sortir de casa o d’anar a dormir.
- No carregar aparells elèctrics amb bateria (mòbils, patinets, etc.) mentre dormim.
- No manipular les instal·lacions elèctriques.
- Evitar l’ús de rentadores, rentavaixelles o assecadores mentre dormim.
- En cas de detectar olor a gas, no manipular res elèctric: tancar la clau de pas, ventilar la casa i trucar al 112.
En cas que el foc ja sigui present, els Bombers recomanen marxar de casa agafant les claus i tancar les portes sempre que hi hagi visibilitat en la sortida. Un cop fora de l’habitatge, ens haurem de dirigir al carrer (no al terrat), sense agafar l’ascensor, i trucar al telèfon d’emergències 112. En cas que el fum no ens deixi veure la sortida, ens dirigirem a un altre espai on siguem visibles des del carrer, tancarem les portes i trucarem a l’112.
En cas que el foc estigui fora de l’habitatge, recomanen tancar les portes i les finestres, posar draps humits a les ranures i trucar a emergències.
Quan es produeix una trucada al telèfon d’emergències perquè s’ha produït un incendi fortuït, els Bombers de Barcelona arriben al lloc dels fets en menys de 10 minuts.
La campanya s’ha treballat amb l’assessorament del Departament d’Interculturalitat i Pluralisme Religiós municipal, per tal d’arribar al màxim nombre de persones possible, elaborant materials amb consells de prevenció i d’autoprotecció en català, castellà, àrab, anglès, urdú i xinès.