Diagonal Mar, un espai de biodiversitat excepcional a la ciutat

16/05/2021 - 20:08 h

La privilegiada ubicació del parc de Diagonal i el seu inspirador disseny n'han fet un espai especialment atractiu per a les espècies animals, cosa que el nou espai de biodiversistat realça i amb el qual distingeix el barri

Catalunya és zona de pas d’una bona selecció d’espècies animals que transiten de nord a sud amb el decurs de les temporades, i el litoral barceloní és un punt de descans privilegiat en aquest trànsit migratori en el qual el parc de Diagonal Mar s’ha descobert com un punt de trobada essencial en aquest anar i venir. I també com un punt d’establiment perpetu.

Recentment, el parc de Diagonal Mar s’ha distingit com un dels refugis de biodiversitat de la ciutat (com també ho són la plaça de les Glòries Catalanes o el Turó Park) justament per protegir aquesta situació tan interessant. I també per gaudir-ne. La seva ubicació és privilegiada per la seva proximitat al mar i l’obertura dels seus espais, i també ho afavoreix el magnífic disseny amb què el van dotar Enric Miralles i Benedetta Tagliablue, que en van fer un espai únic orgànicament especial per a aquesta funció.

L’ornitòleg Ricardo Ramos n’ha fet un interessantíssim recull amb el seu llibre ‘Las aves del parc de Diagonal Mar’ (vegeu-ne l’espai ‘Més informació’), i ara és la revista Tot Barcelona qui n’acaba de publicar un article de Meritxell Pauné que explica aquesta situació privilegiada i com en podem gaudir les persones que ho tenim al nostre abast.

El parc és un espai intens i immens, i respectant-lo n’ha de generar una font de coneixement bàsica que ha de comportar una major comprensió de la funció que tenim les persones en la conservació de l’ecosistema. Justament aquest és l’aspecte que realça l’article, que detalla el treball que ha desenvolupat l’institut Rambla Prim, del veí barri del Besòs i el Maresme, per tal de donar a conèixer els detalls ecològics del parc en l’alumnat de primària.

A continuació, reproduïm l’article de Tot Barcelona, en la seva integritat.

_________________________________________________________________

 

Els nous “guardians” del parc de Diagonal Mar

Veïns i estudiants d’FP impulsen un projecte perquè estudiants de Primària descobreixin la flora i fauna i aprenguin a respectar-la

El parc de Diagonal Mar té uns “guardians” molt especials. Estudiants de Primària d’escoles del Besòs-Maresme i Diagonal Mar visiten l’espai verd amb un projecte molt artesà i totalment kilòmetre zero. Els guies són alumnes del grau superior de Tècnic Superior en Educació i Control Ambiental, que s’imparteix a l’Institut Rambla Prim. Els de segon curs van dissenyar el recorregut i els de primer fan de guia sobre el terreny, una doble experiència que els prepara per a feines divulgatives com les que faran quan s’hagin titulat.

Desenes de nens i nenes han estrenat l’activitat aquest mes de maig. Durant tot un matí descobreixen que al parc hi viuen molts espècies interessants i quines precaucions han de prendre per no espantar-les, com parlar amb veu baixa i mai entrar als espais senyalitzats de cria. A més observen les aus amb binocles, fabriquen menjadores i abeuradors amb ampolles reciclades –per posar als balcons i finestres, per exemple– i se’n van a casa amb un diploma personalitzat de “Guardians i guardianes del Parc de Diagonal Mar”.

Suma d’esforços al barri

La idea va néixer el passat estiu de l’Assoc. de Veïns Barri Maresme i de Moviment Diagonal Mar, molt pendents de la biodiversitat al parc i combatives contra l’incivisme. Al setembre van contactar amb el departament municipal de Parcs i Jardins i amb el Museu de Ciències Naturals per exposar-los els eixos del seu pla. I a la següent reunió ja hi participava també el centre de Formació Professional del barri.

La proposta va quallar i aquest febrer de 2021 es posaven tots en marxa amb una visita guiada preliminar: els estudiants d’FP van recórrer el parc minuciosament acompanyats d’un biòleg de Parcs i Jardins, que els anava indicant tots els punts d’interès. Vegetació, aus i insectes són els principals elements a observar en directe al voltant del llac central, amb l’ajuda de fotografies per identificar cada espècie.

A partir d’aquí, els futurs tècnics d’educació ambiental van preparar fitxes plastificades per a cada espècie, caixes amb material didàctic, bibliografia i una ruta per tot el parc. La jornada gcomença a les 10h, acaba cap a les 13h i hi assisteixen 3 grups classe de Primària. La dinàmica és senzilla: han de fer grups d’entre 6 i 8 escolars i anar passant pels diferents punts de l’itinerari. Cada checkpoint té els seus guies i la seva temàtica. A mig camí esmorzen i rematen la ruta amb un joc.

Vist l’èxit de l’estrena, el passat 5 de maig, aquestes noves visites tenen el futur assegurat. Es faran extensives el curs vinent a la resta del Districte de Sant Martí i possiblement després també a altres barris de Barcelona, expliquen els organitzadors al TOT Barcelona. En definitiva, el Besòs obre camí a la resta de la ciutat per a l’ús dels espais públics com a eina de conscienciació ambiental, autoestima de barri i experiència pre-laboral.