L’organització pública dels premis European Week for Waste Reduction 2020 (EWWR) ha distingit la campanya “Aquí comença el mar” amb el guardó a la millor acció en la categoria d’administració i organització pública. La campanya es basa en la prevenció de la contaminació al mar des del cor de la ciutat.
Es van seleccionar com a finalistes fins a 16 accions d’entre 84 projectes presentats a les diferents categories de les més 10.600 actuacions que es van desenvolupar l’any passat a tota Europa. Són totes en l’enllaç següent:
Dossier de guanyadors i finalistes als premis EWWR
En l’àmbit municipal han estat premiats el repte ‘Beure sense plàstic‘, impulsat per les entitats de la xarxa Barcelona+Sostenible amb l’objectiu de donar resposta als problemes ambientals derivats dels plàstics d’un sol ús, i la iniciativa ‘Aquí comença el mar‘, consistent en la instal·lació de plaques informatives en embornals de la ciutat avisant de les conseqüències d’abocar-hi deixalles per ínfimes que puguin semblar (com ara les puntes de cigarreta).
El mar comença aquí; no hi llencis res
L’any passat, al litoral barceloní es van recollir 20 metres cúbics de residus flotants a l’aigua, i s’hi van trobar tot tipus de residus. Entre d’altres, vidres, llaunes, plàstics, fustes, olis i greixos.
Per aquest motiu, coincidint amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2020 l’Ajuntament de Barcelona va iniciar la col·locació d’un centenar de plaques informatives en alguns embornals de la ciutat amb un missatge clar i inequívoc “Aquí comença el mar. No hi llencis res”.
LES PLAQUES ALS BARRIS DE SANT MARTÍ
Sant Martí de Provençals – Pl. Angeleta Ferrer
La Verneda i la Pau – Pl. de la Palmera de Sant Martí
El Besòs i el Maresme – Rbla. Prim / Cristóbal de Moura
Provençals del Poblenou – Josep Pla / Pere IV
Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou – Pg. Taulat / Josep Pla
El Poblenou – Pere IV / rbla. Poblenou
La Vila Olímpica del Poblenou – Av. Icària / Ramon Trias Fargas
El Parc i la Llacuna del Poblenou – Roc Boronat / Sancho de Ávila
El Clot – Pl. Mercat del Clot
El Camp de l’Arpa del Cot – Rogent / València
Aquesta campanya va tenir el seu origen als barris de Sant Martí de la mà del col·lectiu “Besòs Maresme, Barri Net“, un col·lectiu d’entitats i veïnal del barri del Besòs i el Maresme que ha desenvolupat una bona colla d’iniciatives per fer del barri un espai net i sostenible, i que amb aquesta ambició va adaptar aquesta campanya d’altres iniciatives anteriorment aplicades en ciutats com Càdis, Xixon o Ciutat de Mallorca, i que ha tingut rèplica en d’altres ciutats d’arreu d’Europa.
Es tracta d’una acció de conscienciació cap a la ciutadania per donar a conèixer el destí dels petits residus que, a través dels embornals, arriben al mar i causen uns efectes desproporcionadament nocius sobre la flora i la fauna. L’acció també s’ha donat a conèixer a través de la xarxa Escoles + Sostenibles, perquè els infants també puguin obrir reflexió sobre els hàbits quotidians que tenen un impacte directe en el medi ambient.
Els finalistes de l’EWWR 2020 de cadascuna de les cinc categories
Administracions públiques / Organitzacions
– Una altra sabata nova no aporta felicitat (Eslovènia)
– Una setmana màgica amb residus invisibles (Suècia)
– Prevenció de la contaminació marina a Barcelona: repte #beuresenseplastic i campanya “El mar comença aquí” (Espanya)
Empresa / Indústria
– Contra el malbaratament alimentari: actuar de manera diferent (Espanya)
– Kaledobox (França)
– El futur del planeta no és reciclable i Ecovalor, escoles per reciclar i tones d’ajuda i reciclatge de Bingo2 (Portugal)
Associacions / ONG
– Acció plena: pel foment de les 3R (Espanya)
– Fer visible l’invisible: EWWR 2020 (Alemanya)
– Re’Compota (Portugal)
Establiment educatiu
– Movilitza’t per la Selva! (Espanya)
– Qüestionari, jocs i llançament d’accions duradores durant la setmana EWWR (França)
– #MissieMinder (Bèlgica)
Ciutadà (s)
– Bye Bye Plastik Sylt (Alemanya)
– Contes de joguines: Torneu a divertir-vos! (Espanya)
– Village of Climate Elves (Hongria)
D’altra banda, el Premi especial europeu tindrà una única proposta guanyadora, que s’anunciarà juntament amb les propostes guanyadores de les cinc categories anteriors.