‘Invítala’ guanya el Premi Jove de Còmic Sant Martí 2022

19/05/2022 - 12:10 h

En la categoria B, ha resultat guardonat el còmic ‘Cos’, que també ha rebut el premi del públic. El premi del públic en la categoria A ha estat per a l’obra ‘A casa’.

L’acte de lliurament dels guardons de la 7a edició del Premi Jove de Còmic Sant Martí, per la prevenció i erradicació de la violència masclista, es va celebrar el passat dimarts 17 de maig a Can Saladrigas. Enguany, s’han presentat 12 obres a concurs, 9 en la categoria A (joves de 16 a 25 anys) i 3 en la categoria B (menors de 16 anys).

L’acte va estar conduït per la llibretera i actriu, Laura Bernis, i va estar amenitzat per l’actuació musical de les Hermanas Dolor. També va destacar la presentació d’un fanzín participatiu de la mà de Dora Escobar, de l’Assoc. Àmbar Prim; Pepita Rocamora, del grup de dones de l’Assoc. Heura, i Amalia Hostalrich, de l’ACS Bac de Roda. La presidenta del Consell de les Dones de Sant Martí, Inma Bajo, va ser l’encarregada d’inaugurar els parlaments institucionals, i la Consellera de Feminismes i LGTBI de Sant Martí, Emma Deusdat, va posar-hi punt final.

L’obra guanyadora en la categoria A ha estat Invítala, de Pau Macián Ozcoz, per donar visibilitat a la diversitat de motius de la violència masclista quotidiana i per introduir el racisme com a violència que s’hi relaciona estretament. També per reivindicar el paper dels nois en la lluita contra els estereotips i l’erradicació de la violència masclista; i pel seu atractiu visual.

El còmic guanyador en la categoria B ha estat Cos, d’Alma Plantà Sancho, per denunciar la cosificació de les dones i els efectes i violències que comporta, més enllà de la pressió estètica, i per la reflexió entorn d’allò que ens construeix com a dones. També, pel seu dibuix vibrant, el treball en el detall i la voluntat explicativa; utilitza de forma molt encertada els recursos del llenguatge del còmic.

El públic també va votar el còmic Cos, com el millor de la 7a edició en la categoria B. I en la categoria A, l’obra més votada i, per tant, guanyadora del premi del públic, ha estat A casa, una obra col·lectiva de Florencia Ferreira Gómez, Lorena González Santano i Gerard Igualada Herrero, que també ha rebut una menció per part del jurat per mostrar les violències invisibles que trobem en l’entorn familiar. Destaca també per la senzillesa en la història i en l’ús dels recursos artístics que acompanyen les emocions de la protagonista.

En l’edició 2022 del Premi Jove de Còmic Sant Martí, la ciutadania ha emès un total de 1.436 votacions a través del compte d’Instagram del PIJ Sant Martí. El resultat és el següent:

Categoria A

  • A casa: 358 vots
  • Lengua viva: 327 vots
  • Invítala: 270 vots
  • Game Over: 237 vots
  • ¡Hartas!: 54 vots
  • Obres anònimes: 46 vots
  • Caenus: 31 vots
  • Millor avui: 10 vots
  • La corba: 8 vots

Categoria B

  • Cos: 83 vots
  • Sé tú misma: 6 vots
  • Un camí a la igualtat: 6 vots

El jurat del 7è Premi Jove de Còmic ha estat format per Emma Deusdat, consellera de Feminismes i LGTBI de Sant Martí; Maria Rengel Vilches, directora de Serveis de Feminismes i LGTBI; Patty Scherk, membre del secretariat del Consell de la Joventut de Barcelona; Dora Escobar, membre del Consell de les Dones de Sant Martí; Marta Zamora, directora de la Biblioteca del Clot – Josep Benet; Sara Porras, il·lustradora i dissenyadora gràfica de Norma Editorial; Thais Granero, professora de l’escola Massana d’art i disseny de Barcelona; Ester Herrera, de la plataforma unitària contra les violències de gènere; Nerea Sánchez, professional del món del còmic.

Per què aquest premi?

Aquest certamen té com a finalitat sensibilitzar adolescents i joves sobre el fenomen de la violència masclista i implicar-los en la lluita per l’erradicació de les discriminacions de gènere i en la creació de nous imaginaris igualitaris no sexistes a través del llenguatge del còmic, en el marc de la cultura de la pau i la no violència.

El Premi Jove de Còmic Sant Martí està organitzat pel Districte de Sant Martí i la Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona. A més, compta amb la col·laboració de les Biblioteques de Sant Martí, l’Escola Joso – Centre de Còmic i arts visuals-, Norma Editorial, la Casa Piera, Ficomic i la Cooperativa Trama SCCL.