S’aprova un nou paquet de 48 projectes que es finançaran amb 11,1 milions d’euros provinents de l’impost d’estades en establiments turístics (IEET) i que permetran aprofundir en les polítiques engegades per millorar la gestió del turisme i augmentar el retorn social a la ciutadania.
Dels 48 projectes aprovats, la majoria (29) són peticions directes dels districtes, 8 se centren en la dinamització cultural i 5 en la gestió turística al voltant d’espais com la Sagrada Família o el Turó de la Rovira.
Tots el projectes finançats per l’IEET
Es tracta del segon paquet de projectes finançats per l’IEET que s’aprova aquest mandat, després del de novembre del 2023, dotat amb 7,7 milions d’euros. El nou paquet de mesures consolida la tendència que fins al 66% de la taxa turística es destini al Fons de retorn ciutadà del turisme.
Projectes finançats per l’IEET impulsats pel Districte de Sant Martí
Any 2024
- “Cultura al barri”, per promoure activitats gratuïtes de circ, esport, dansa, teatre o música al barri del Besòs i el Maresme (250.000 euros).
- Projecte per a la millora de les visites a la Biblioteca Gabriel García Márquez i entorns (50.000 euros).
Any 2023
- Cultura a l’espai públic al barri del Besòs i el Maresme. S’ofereix una programació cultural a l’espai públic del barri pels 54 caps de setmana del 2024 per apropar la cultura als veïns i tenint en consideració les diverses identitats que conviuen i amb activitats on la perspectiva de gènere i intercultural sigui present (250.000 euros).
Any 2022
- Cultura al carrer al barri del Besòs i el Maresme, per garantir una dinamització continuada de diversos espais públics del barri amb propostes culturals diverses que puguin apropar espectacles de circ, dansa, teatre o música (175.000 euros).
Any 2020
- Apropar el riu Besòs a la Verneda per potenciar el riu com a eix vertebrador i espai lúdic i d’oci i com a element d’unió entre municipis (78.000 euros).
- Senyalització de la història fabril del c. Pere IV en un itinerari amb atractius històrics de tota índoles, especialment de caire industrial i fabril però també de caire paisatgístic i mediambiental i d’evolució urbanística (20.328 euros).
Any 2018
- Des limita’m Sant Martí. Realització d’estudis d’impacte acústic en espais del Districte per tal d’establir els criteris audiomètrics adequats a cadascú, que permeti la realització d’esdeveniments culturals i artístics a l’espai públic, segons la normativa de medi ambient, per tal visualitzar la producció cultural pròpia dels equipaments i entitats de Sant Martí (87.433,27 euros).
- Condicionament de l’espai cultural Can Girona-Macosa a l’entorn de la xemeneia per millorar la qualitat de l’Espai Macosa i completar l’actuació promoguda per l’Ajuntament de Barcelona i participada pel veïnat. Significa la rehabilitació de la Torre de les Aigües del Besòs i la Casa de les Vàlvules, amb la realització d’una maqueta exterior (53.066,73 euros).
- Visualització del passat històric de Sant Martí de Provençals a través de la història de les seves masies. El projecte està orientat a ampliar el coneixement de diferents barris del districte. Proposa la recerca històrica de fons no explorats, el disseny del mapa guia d’història urbana i la impressió d’una guia (9.500 euros).
Any 2016
- Foment de la responsabilitat social empresarial dels hotels de la zona. Acord de col·laboració amb l’Associació Fòrum District per la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social en els hotels del districte (25.872 euros).
- Foment i visibilització de la vida associativa del Poblenou a partir dels projectes promoguts per l’Associació Poblenou Urban District. Establir una línia de col·laboració des del Districte de Sant Martí amb l’Associació Poblenou Urban District per treballar a partir de projectes culturals que promoguin un turisme de proximitat a partir del treball en xarxa amb el teixit associatiu de la zona (25.000 euros).
Any 2015
- Senyalització d’orientació vertical als carrers del districte per tal d’informar i adreçar els visitants tant dels punts d’interès cívic i social, com dels punts d’atracció turística, arquitectònica, de patrimoni industrial, d’innovació i economia, de comerç i de cultura i tradicions locals, així com els equipaments públics d’interès general (126.827,36 euros).
Any 2013
- Senyalització turística vianants Sant Martí. Senyalització per a la definició d’itineraris turístics que permetin enllaçar a peu de forma còmoda atractius turístics com el Park Güell, el recinte històric de l’Hospital de Sant Pau o el passeig de Gràcia (7.000 euros).
Projectes impulsats per altres òrgans gestors amb interès pel Districte
En els darrers anys, l’Institut de Cultura de Barcelona ha gestionat el projecte del Festival d’Arts Lumíniques Llum BCN que des de fa uns anys es fa al Poblenou: 2014 (91.577 euros), 2017 (214.975 euros), 2018 (165.000 euros), 2019 (165.000 euros), 2023 (300.000 euros) i enguany (300.000 euros).
D’altres exemples d’anys anteriors són la creació de l’app Rutes Urbanes Verdes l’any 2016 amb la qual s’elaboren noves rutes a districtes com el de Sant Martí (81.872 euros), gestionada des de la Gerència d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, o el projecte Mapa Districte Sant Martí per posar en relleu atractius del districte l’any 2013 impulsat per la Gerència de Seguretat i Prevenció (14.520 euros).