Es destinen sis milions d’euros per promoure l’ús saludable de les pantalles en infants i adolescents

10/04/2024 - 13:07 h

La nova Mesura de govern de Benestar digital actua en la prevenció de l’accés prematur, en l’ús excessiu de les pantalles i les conductes addictives que poden generar, així com en la prevenció de l’accés a continguts inadequats i conductes de risc.

L’Ajuntament de Barcelona impulsa una nova mesura de govern per promoure l’ús saludable de les pantalles en la infància i adolescència. L’objectiu principal és la millora i la garantia del benestar d’infants i de joves en la seva relació amb l’ús de les tecnologies digitals, per reduir els impactes negatius i afavorir el seu benestar.

Per aconseguir-ho, la mesura proposa un pla de 51 accions per desenvolupar en els propers quatre anys centrades en tres àmbits d’acció prioritaris: prevenció de l’accés prematur, prevenció de l’ús excessiu i les addiccions, i prevenció de l’accés a continguts inadequats i del ciberassetjament

Alhora, s’incorporen mesures de prevenció i es posa l’accent especialment en la capacitació, la promoció d’activitats alternatives a l’ús de dispositius digitals, i l’acompanyament i atenció als usos problemàtics.

Per tal de portar a terme totes aquestes accions, es preveu un pressupost anual d’1,5 milions d’euros durant els propers quatre anys.

Ús de la tecnologia en dades

En els darrers anys hi ha hagut un augment molt significatiu del temps que infants, adolescents i joves passen a internet. Amb dades de l’any 2021, un 47% dels infants de la ciutat d’entre 10 i 11 anys disposaven d’un telèfon mòbil propi amb connexió a internet; d’aquests, el 42% sense cap tipus de limitació del temps d’ús. A més, un 75% assegurava que li resultava difícil deixar d’utilitzar-lo.

Pel que fa a joves d’entre 13 i 19 anys, també segons dades del 2021, es mostrava que el temps diari d’ús de pantalles era de 4 hores en noies i 3,3 en nois entre setmana i fora de l’horari lectiu, i de 5,4 i 4,5 hores respectivament els caps de setmana. A més, tres de cada quatre adolescents declarava no tenir cap límit de temps en l’ús del mòbil, set de cada 10 sopen, sempre o gairebé sempre, davant d’una pantalla, i el 76% dels nois i el 85,7% de noies deien utilitzar sempre el mòbil abans d’anar a dormir. Les noies presentaven un major ús problemàtic d’internet (el 45,1% versus el 33,4% dels nois), mentre que en els nois el conflicte tendia a ser amb el joc amb diners (el 5,9% versus l’1,1% de les noies). A més,  una de cada quatre noies declarava haver patit maltractament per internet.

Aquestes dades, juntament amb l’alerta dels efectes nocius que pot provocar l’ús inadequat de la tecnologia han estat determinants per impulsar el procés participatiu que ha tingut com a resultat aquesta Mesura de govern. En aquest procés ha tingut un paper fonamental la Taula de Salut Mental de Barcelona així com el moviment de famílies.

Per últim, destacar que en el passat plenari de febrer, l’Ajuntament va declarar les xarxes socials com un problema de salut pública.