Nova temporada als museus de Sant Martí

03/01/2024 - 15:11 h

Les visites als espais expositius municipals han augmentat l’any 2023, arribant a xifres prepandèmiques amb un total de 4,4 milions de persones. Una de les exposicions més visitades ha estat la de "Digital Impact" al Disseny Hub Barcelona.

La programació dels museus municipals de 2024 arriba carregada de novetats a tots els museus municipals de Barcelona amb inauguracions de nous espais, exposicions temporals i novetats en diverses sales d’exposicions permanents.

El Disseny Hub Barcelona entra en el nou any sota la influència de l’Espill, un satèl·lit per al solstici, una creació de l’estudi d’arquitectura TAKK, que recupera la iconografia de l’estel dels Reis d’Orient per obrir el debat sobre la contaminació lumínica. La peça presidirà el sostre del vestíbul de l’equipament fins al 10 de març. La sostenibilitat, i les preocupacions mediambientals seran un tema central en la resta d’exposicions que el DHUB presentarà al llarg de l’any, en una programació que inclou també propostes organitzades pel FAD.

A la tardor, al MUHBA Oliva Artés, una de les seus del Museu d’Història de Barcelona, es presentarà una selecció de peces de la col·lecció contemporània, fruit d’una llarga col·laboració amb els ciutadans i, amb motiu del centenari del naixement de la ràdio a Catalunya, es presentarà la col·lecció de ràdios de TV Clot.

Per la seva banda, al Castell de Montjuïc, del 22 de gener al 24 de març, comptarà amb l’exposició Gestos fora de lloc, produïda per la Fàbrica de creació La Escocesa, amb Seu a Sant Martí, amb la finalitat d’acostar al públic les obres d’alguns dels seus artistes residents: Michael Lawton, Rosa Lendínez, el col·lectiu Radial Radiant, Juan Antonio Cerezuela, Sonia Villar i Natalia Castañeda Arbeláez. La mostra, comissariada per Clara Piazuelo, traslladarà al Castell de Montjuïc alguns dels processos i dinàmiques que operen i conformen La Escocesa.

El 2024 també aportarà novetats a altres museus del districte, com són Can Framis i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que s’aniran desvetllant en les properes setmanes.

Altres propostes culturals

A més, durant tot l’any tindran lloc activitats als diferents museus i es mantindran les activitats transversals que any rere any són un èxit d’afluència de públic com són: la Nit dels Museus, el 18 de maig; l’iN MUSEU, el 2 de març; el cicle Creació i Museus presentat en el marc del Festival Grec, i el Barcelona Dibuixa, que enguany celebrarà la seva 15a edició el tercer cap de setmana d’octubre.

Balanç del 2023

Les visites als espais expositius municipals han augmentat l’any 2023, arribant a xifres prepandèmiques. Un total de 4,4 milions de persones han visitat els museus i centres d’exposicions municipals gestionats per l’ICUB i els museus amb aportació municipal amb col·leccions municipals. Aquesta xifra suma gairebé un milió més de visitants respecte l’any 2022.

Per espais, el centre que concentra un major nombre de visitants és el Museu Picasso, amb 1.032.400; en segon lloc se situa el Born Centre de Cultura i Memòria, amb 888.800; i el Museu d’Història de Barcelona MUHBA, amb 860.000 visitants en les seves diferents seus. Els espais pertanyents al Museu de Ciències Naturals hi van passar 350.500 visitants. De la seva banda, 123.800 persones van visitar el Disseny Hub Barcelona i 121.100 van assistir al Museu del Disseny de Barcelona.

Pel que fa les exposicions més destacades, encapçalen la llista Carmen Calvo, amb 350.800 visitants, i Miró-Picasso, amb 200.000 visitants, al Museu Picasso. Digital Impact, al Disseny Hub Barcelona, en va rebre 40.891.